IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция гледат благосклонно на предложената пенсионна реформа?

В еврозоната не са съвсем убедени, че предложените мерки ще имат ефект, но се радват на премахването на ранното пенсиониране

16:39 | 09.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив. Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив. Ройтерс

Висши чиновници в еврозоната коментираха, че предложението на гръцкото правителство за промени в пенсионната система е приемливо, макар и да не са съвсем убедени, че мерките ще имат очаквания ефект. Това съобщава Ройтерс след разговори с представители на различни институции.

Според информацията кредиторите ще поискат още доказателства и конкретни цифри, подкрепящи идеята на кабинета на Алексис Ципрас да не намалява сегашните пенсии. За Европа обаче една от най-важните стъпки е премахването на ранното пенсиониране в южната ни съседка.

Прегледът на последните реформи ще започне след 18 януари, коментират още представители на институциите пред Ройтерс. Точна дата не се посочва, а говорител на ЕК вече коментира, че мисия с представители на кридитиращите институции ще пристигне в Атина до края на януари.

В Брюксел смятат, че няма спешна нужда от скоростно приключването на прегледа, защото ликвидността на Гърция се подобрява. През февруари Атина има да плаща 1,4 млрд. евро, от които 470 млн. евро към Европейския фонд за финансова стабилизация (ESFS), а останалите  - по емисии държавни облигации.

За управляващата Сириза обаче първият преглед е от жизнено значение, защото само след него ще започнат и разговорите за преразглеждане на дълговете на Гърция. В предизборните обещания на крайнолявата партия беше включена точка за нови преговори, които да доведат до орязване на дълговете.

Междувременно и правителството започна своята офанзива за популяризирането на пенсионната си реформа - в Европа и вътре в страната. Финансовият министър Евклидис Цакалотос вече започна своята обиколка в европейски столици, започвайки от Рим, в търсене на съюзници. В програмата му са включени още и посещения в Париж, Лисабон, Амстердам и Берлин.

Премиерът Алексис Ципрас пък разговаря с представители на работодателски организации и успя да получи от тях одобрение на планираното увеличение на осигуровките, срещу което Атина ще опита да не съкращава допълнително пенсии. Мярката обаче предвижда увеличението да се поеме поравно - от работодателите и работещите, което изкара на улицата няколко синдиката, сред които и PAME, на комунистическата партия в Гърция.

Кулминацията на рейда за подкрепа за пенсионната реформа ще бъде в края на януари в швейцарския курорт Давос. На традиционния икономически форум са предвидени редица срещи на премиера Алексис Ципрас с европейски лидери. Една от най-важните му срещи ще бъде с директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Осигуряват ни пенсионно НАСИЛА и после не искат да дават пенсии. Осигуряват ни здравно НАСИЛА и после си плащаш за лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още