IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: ЕЦБ може да преразгледа програмата си за стимули през март

Перспективите пред инфлацията са тя да остане на ниски и дори отрицателни нива, каза президентът на банката

16:11 | 21.01.16 г. 5
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да преразгледа програмата си за изкупуване на активи на заседанието си през март тази година. Това заяви президентът на институцията Марио Драги по време на пресконференция в четвъртък.

На заседанието си днес ЕЦБ оправда очакванията на пазарите и остави лихвените проценти непроменени.

Още в самото начало на речта си Драги посочи, че перспективата е ставките да останат на настоящите рекордно ниски и дори още по-ниски нива в продължение на дълъг период от време. Той подчерта, че програмата за стимули на ЕЦБ е ефективна и има благоприятен ефект над икономиката в еврозоната. Според Драги кредитирането в региона се е подобрило, както и издръжливостта на шокове. 

„Решението да се удължи срокът на програмата за стимули поне до март 2017 г. беше напълно подходящо“, каза президентът на ЕЦБ и допълни, че то ще предостави допълнителна ликвидност в банковата система.

След началото на пресконференцията еврото рязко поевтиня, като курсът му спрямо долара се срина с над 100 пипса. Към 16:00 българско време едно евро се обменя за 1,0797 долара.

Драги обаче подчерта, че все още има рискове пред еврозоната, а именно – влошените перспективи пред ръста в развиващите се пазари, поевтиняването на петрола и още редица суровини, както и геополитическото напрежение.

Президентът на ЕЦБ каза още, че динамиката при инфлацията – ключов фактор при решението на банката – е по-лоша от очакваното. Той припомни, че през декември 2015 г. беше отчетен 0,2% ръст на потребителските цени в еврозоната, което беше под прогнозите. Заради това и прогнозата на банкерите е за много ниски и дори негативни нива при инфлацията. Драги очаква потребителските цени да се възстановяват бавно и да започнат да се покачват по-късно през 2016 г.

По време на пресконференцията президентът на ЕЦБ посочи, че 0,3-процентовият ръст на БВП през четвъртото тримесечие е бил подкрепен от потреблението. Драги очаква възстановяването във валутния съюз да продължи, но пред него все още има рискове, сред които слабите перспективи за ръста в нововъзникващите пазари, както колебанията на фондовите борси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 12
Иван Митев
преди 8 години
Представени са поредни доказателства, че ЕЦБ няма полезен ход за спасение от катастрофални дългови кризи.Тази ситуация е налична, тъй като ЕЦБ няма компетентност за премахване на техния водещ причинител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 15
Tyrista
преди 8 години
Nice and easy on 10th of march 16 we shall see them both 1. increasing the amount and 2. extending the period of QE program...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
Tyrista
преди 8 години
Nice and easy on 10th of march 16 we shall see them both 1. increasing the amount and 2. extending the period of QE program...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 9
Pronto
преди 8 години
Пълен к.р.е.т.е.н. Щом потреблението е спомогнало ръста, смята да го унищожи с по-евтино евро ли? и оттам по-скъпо горива и всякакви други вносни стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още