IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да се справи с бежанската криза в Италия?

Гонени от бедност, климатични промени и политически и етнически конфликти, мигрантите в Европа ще се увеличават, пише в анализ Politico

09:15 | 30.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 2015 година миграцията се превърна в един от най-големите проблеми за Европа, пише в анализ за Politico постоянният представител на Италия в НАТО Стефано Стефанини. Според него именно броят на мигрантите е в основата на Brexit и подхранва популизма и ксенофобията в цялата общност.

Сега имиграцията поставя под натиск Италия - от началото на годината 85 хил. мигранти са пристигнали в страната. Това е ръст от 10% спрямо 2016 година, сочат данните на вътрешното министерство в страната. Италия има инфраструктура да се справи с този увеличен поток. Политиците в страната обаче не, пише още изданието.

През пролетта на 2018 година в Италия ще има избори, а без някакви реални постижения в областта на миграцията, политиците ще бъдат поставени в критична ситуация.

ЕС вече обеща да отпусне икономическа и логистична подкрепа за Рим, но броят на мигрантите в страната расте и няма никакви индикации потоците да спират. Обстоятелствата се променят и сега Европа трябва да промени правилата си, смята Стефанини. Този път натискът идва от Северна Африка, а не толкова от Близкия Изток и Централна Азия.

През последните две години близо 2 млн. бежанци и икономически мигранти влязоха в Европа. Дори и военните конфликти, които предизвикват бежанската вълна, бъдат разрешени, броят на мигрантите в Европа няма да намалее значително, пише в анализа. Причината е демографията, бедността, климатичните промени и политически и етнически конфликти.

Проблемът е на Европа, но засяга силно Италия, защото 75% от мигрантите пристигат на Стария континент именно през Италия. В момента повечето от тях са настанени в центрове на о. Лампедуза, но скоро мигрантите ще опитат да продължат напред в търсене на по-добро място, възможност за работа, да се присъденият към приятели или семейството си.

Според автора на анализа нелегалното преминаване през Италия струва по-малко от 500 евро. Националните граници едва ли ще издържат натиска на търсещите по-добро бъдеще мигранти, които вече са преживели много, за да достигнат до Италия.

В анализа се посочва още, че мигрантите няма да изчезнат, а случващото се в момента в Италия показва, че се увеличават икономическите мигранти. До момента с висока политическа цена ЕС успя да ограничи бежанците от Близкия Изток.

При сегашната криза ЕС трябва да бъдат направени няколко неща. На първо място това е споразумение с Либия, през чиято територия минават повечето бежанци от Африка. ЕС трябва да започне систематични програми за връщането на икономическите мигранти в родните им страни.

Брюксел трябва да преговаря с африканските държави, предлагайки помощ и създаване на възможности за създаване на работни места в самите държави, препоръчва още Стефанини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Автомат калашников е добро решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Italien will Migranten mit Kriegsschiffen nach Libyen zurueckbringenhttps://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/07/28/italien-will-migranten-mit-kriegsschiffen-nach-libyen-zurueckbringen/-----------------------------------------------------------------но кат гледам явно на жабарите им е писнало от Сороспетините и ше почнат да връщат цигганите с военни кораби ако се наложи и стрелба (първо ако може по НПОтата нема сгрешат). Види им се края на педдалските "права на човека" .......... все пак фашизма е тръгнал от Жабария, което може да е за добро .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
NGO rescues off Libya encourage traffickers, says EU borders chiefhttps://***.theguardian.com/world/2017/feb/27/ngo-rescues-off-libya-encourage-traffickers-eu-borders-chief-------------------------------------------------------Italy threatens to close ports to NGO migrant rescue shipshttp://***.foxnews.com/world/2017/06/28/italy-seeks-more-eu-support-amid-wave-migrant-arrivals.html----------------------------------------------------------------може, но първо треа да утрепе Сороспетините и НПОтата с некролога Сорос барабар с всичките им разклонения щот те дефакто вкарват всичкото маннгал нарочно за да размият и ислямизират континента .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
rumeni72
преди 6 години
т. нар. Европа от статията, ако искаше да се справи в т. нар. бежанци досега щеше да се е справила с тях. Тя не иска да разреши този проблем (за нас гражданите), за нея това са повече потребители и печалби от обгрижването. Тази Европа този мигрантски поток (като количество) идеално я устройва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още