IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на британската ВР надхвърли очакванията

След срива на цените на петрола енегийната компания е постигнала повече от преработката на суров петрол в горива

10:40 | 27.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролното дружество BP Plc отчете печалба за третото тримесечие, която се оказа над оценките на анализаторите, след като заради срива на цената на петрола британската енергийна компания е спечелила повече от преработката на суров петрол в горива, съобщава Bloomberg.

Печалбата, коригирана спрямо единичните ефекти и инвентарните промени, възлиза на 1,82 млрд. долара, което е с 40% по-малко спрямо миналата година, се посочва в отчет на компанията от вторник. Тя обаче е над средната оценка за 1,26 млрд. долара на 15 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Печалбата подчертава усилията на главния изпълнителен директор Боб Дъдли да намали разходите, докато се опитва да поддържа дивидентите. ВР е сред международните петролни производители, които прогнозират продължителни ниски цени на петрола заради по-ниското търсене спрямо предлагането. Макар че ограничаването на разходите помага на базираната в Лондон компания да поддържа пари в брой, може да се наложи тя да увеличи дълга си, за да покрие разплащанията към акционерите през тази година, твърди RBC Capital Markets.

“През миналата година действахме решително, за да адаптираме ВР към продължителен период на по-ниски цени на петрола и резултатите се оказват добри“, заяви Дъдли. „Сега работим, за да ребалансираме финансовата си рамка в тази нова среда на по-ниски цени“.

Акциите на ВР поевтиняха с 1% до 384,4 пенса за брой по време на търговията в Лондон в понеделник, с което оценката на компанията възлиза на около 108 млрд. долара. Акциите са поевтинели с 6,5% от началото на годината досега, докато конкурентът ѝ Royal Dutch Shell Plc, най-голямата петролна компания в Европа, отчита спад от 22%.

ВР е първата от петте най-големи частни петролни компании в света, която обявява печалбата си за периода. Shell, Total SA, Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. трябва да публикуват резултатите си по-късно през седмицата.

Коригираната печалба на ВР преди данъците от сегмента, който включва рафиниране и търговия, е скочила до 2,3 млрд. долара от 1,5 млрд. долара. Печалбата от продажба на петрол и газ възлиза на 823 млн. долара спрямо 3,9 млрд. долара за същия период през миналата година и 494 млн. долара за предходното тримесечие.

ВР понижи годишната си прогноза за капиталовите разходи до под 20 млрд. долара, след като инвестира около 23 млрд. долара през 2014 г. Анализатори, включително Лидия Рейнфорт от Barclays Plc и Ахмед бен Салем от Oddo & Cie, заявиха този месец, че третото тримесечие може да се окаже ниска точка за печалбите на европейските петролни компании, като ограниченията на ВР и конкурентите ѝ ще им помогнат да се справят със срива на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още