IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет фактора, които могат да пратят петрола към ново дъно

Очаква се свръхпредлагането да продължи и следващата година, а ключова роля ще има Иран

12:12 | 25.10.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Оттласкването на петрола от дъното, което цената достигна през лятото, даде надежда на пазарите, че сривът на суровината е към своя край, пише CNBC. Някои анализатори обаче смятат, че нестабилността не е приключила. „Сигурен съм, че ще видим ново дъно, вероятно дори два или три пъти“, казва Едуард Морз, директор на звеното за проучвания на суровините в Citigroup.

Негативните фактори, които пратиха цените на петрола надолу, продължават да тежат на пазара. Очаква се свръхпредлагането да продължи и следващата година, а ключова роля ще има Иран и по-специално кога и колко бързо ще се завърне на пазара.

Иран

Големите производители на петрол поддържат високи нива на добива, а глобалното търсене остава слабо. Около бъдещия добив на Иран обаче все още има много неизвестни. Има твърдения, че изчисленията на Техеран може и да не са достатъчно прецизни, както и че властите в ислямската република вероятно залагат цели, които да не могат да изпълнят. 

Ирански представител заяви тази седмица, че страната вече си е осигурила купувачи от Европа и Азия на повече от 500 000 барела на ден, щом бъдат вдигнати международните санкции. Финалната оценка на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) трябва да е готова до 15 декември.

„Именно завръщането на Иран може да прати цените на петрола към ново дъно“, казва Морз oт Citigroup. Според него ново рекордно ниско ниво може да има в края на тази година, както и още едно през първото тримесечие на следващата. Морз обаче не очаква Техеран бързо да достигне до нивата на добив, които обещава.

Резервите

САЩ продължават да трупат резерви с по-бърз темп от очакваното. Властите потвърдиха в сряда, че повишението в запасите през седмицата до 16 октомври възлиза на 8 милиона барела. Ще нараснат и резервите от рафинирани нефтени продукти, щом приключи сезонът на профилактиките в рафинериите, прогнозира CNBC. “Резервите от суров петрол вероятно ще намалеят, но това означава, че те ще се преврънат в излишък от бензин“, смята Том Клоза, анализатор в Oil Price Information Service.

Расте и капацитетът на рафинериите по света. Саудитска Арабия например е изнесла по-малко суров петрол през август, но повече рафинирани продукти. Barclays очаква обаче натрупването на рафинирани петролни продукти да се забави. 

„Оставаме в среда на свръхпредлагане, маржовете при рафинирането са ниски и по-всяка вероятност ще станат още по-ниски“, казва Майкъл Коен, директор на звеното за проучвания на суровините в Barclays. „Така че всяко устойчиво движение на цената нагоре ще бъде посрещнато със скептицизъм на пазара“, допълва той.

Шистовият петрол в САЩ

Гъвкавостта и издръжливостта на шистовата индустрия в САЩ продължава да бъде мечи сигнал за петрола. ОПЕК начело със Саудитска Арабия реши миналата година да не свива добива и да позволи пазарът да формира цените в среда на свръхпредлагане. Надеждата беше, че така ще се свие производството в страните извън организацията. И все пак добивът в САЩ не намаля, въпреки намаляващия брой нефтени платформи. Като цяло индустрията се справя по-добре от очакванията.

Анализаторите очакват петролните компании, на които предстои преразглеждане в условията на кредитиране, да изпитат затруднения през пролетта на 2016 г. след няколко месеца ниски цени.

Американската шистова индустрия е съставена от множество компании, които добиват петрол от редица неконвенционални находища, така че евентуален нов спад в цените няма да бъде предизвикан рязко. Според Коен производителите на шистов петрол в САЩ ще бъдат най-тежко засегнати след няколко тримесечия.

Големите производители 

Русия и Саудитска Арабия са най-големите производители на петрол и и двете държави се борят с всички сили да запазят пазарния си дял. Режимът в Рияд поведе ОПЕК в плана му да използва цената като оръжие и да забави свръхпредлагането. При срещата на организацията през декември не се очаква промяна на тази политика.

„Всъщност саудитците трупат резерви и не мисля, че ще свалят добива под 10 милиона барела на ден“, смята Коен. „Ще бъдат отворени към намаляване на добива, ако други производители са склонни да го свият първи. Искат да видят надежден план, преди да правят каквото и да е“, допълва той.

Според Морз производителите няма да могат да поддържат вечно добива в среда на ниски цени. „В някакъв момент през зимата на 2016/2017 г. ще се стигне до нетно намаляване на запасите“, прогнозира той.

Глобалното търсене

Свръхпредлагането удари световния пазар, когато търсенето в Китай и развиващите се пазари се забави. Световната банка очаква цените на петрола да останат ниски и през следващата година, като средната цена ще бъде едва 51 долара за барел.

Освен свръхпроизводството, високите резерви и слабото търсене Морз посочва още един фактор, който може да натежи на цената на петрола, а именно – спекулативните инвеститори, които биха могли да сринат цената, щом Иран започне да предлага петрол. Според него американският суров петрол може да стигне средна стойност от 40 долара за барел през последното тримесечие и първото полугодие на 2016 г., а европейският бенчмарк Брент – около 44 долара за барел.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Тука дадените фактори са "измислени". Фактори са Goldmann Sachs J.P. Mogran Citi Group ако тея банкстери на WallStreet решат петрола утре ще е на 100$ отново. И преди е имало същото предлагане на петрол никви Резерви никви Ирани и този първия където е коментирал разни приказки от Шехерезада. Купуват се нон стоп нови коли а те нито една не работи с въздух или с разни ВЕИ МЕИ и други глюпости ..... Криза с петрола е имало и през 80г. нито тогава факторите са били Иран Миран ВЕИ МЕИ Ислямисти Джихадисти, Че Гевара, Че Гобара и други щуротиии. Кризите с петрола са предизвикани умишлено, за да се накара някой да слуша, но явно тези или този някой тоя път не слуша ама ич ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Patilan
преди 8 години
Най-подцененят фактор се нарича ИДИЛ, които очвидно продават по 15$ на барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Хубаво е цената да е ниска но не трябва да се забравя ,че петрола е изчерпаем енергиен източник и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsс цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофаи глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
lyusien
преди 8 години
Има още един фактор които анализаторите като този пренебрегват и не знам защо Това е повишаващата се енергиина ефективност по целия свят а наи вече в С А Щ ЕВРОПА Канада Австралия и рязкото намаляване потреблението на петрол В транспорта главния консуматор на петрол в С А Щ които е наи големия купувач разходите рязко намаляха Американците почти си подмениха автомобилния парк и сега по шосетата се движат много по ефективни автомобили отколкото преди Големите камиони масово вкарват газови автомобили от терминал до терминал Продължава вкарването на В Е И и ефективни схеми за транспорт Дори Юбер намалява потреблението на транспорт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още