IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската държавна газова компания иска финансово наказание за "Газпром"

PGNiG настоява руската компания да продаде дела си в компании, държащи големите газови инфраструктурни съоръжения в ЕС

22:42 | 18.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия трябва да наложи финансова санкция за "Газпром" и да създаде конкурентни условия за газовия пазар. Тази е позицията на полската държавна компания PGNiG по повод делото, което води Брюксел срещу злоупотребите с господстващо положение на руската компания на пазара в Централна и Източна Европа.

За да има гаранции, че руската компания няма да повтори своето нарушение, трябва да продаде дялове в компании, които притежават ключовата газова инфраструктура в ЕС, като например газопровода "Ямал", Opal и газови хранилища в Германия.

Становището на полската компания беше съобщено по време на официална пресконференция по-рано днес, съобщава EurActiv.

Изпълнителният директор Пьотр Возняк коментира, че руският гигант е нарушавал конкуренцията на пазара, давайки различни цени за различните клиенти и налагайки по-високи цени за някои от тях. Компанията се е опитвала да контролира газовата инфраструктура чрез своите доставки.

Возняк посочи, че е са направени изчисления за сумите, които ръководената от него компания е надплатила на "Газпром", но отказа да назове цифрата.

В сряда комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер беше категорична, че не е възможно да бъде наложена и финансова санкция на "Газпром", и да бъдат приети предложените от руската компания ангажименти за освобождаване на пазара. Ако "Газпром" не спази поетите задължения, то тя ще бъде финансово санкционирана, обясни обаче Вестагер.

Позицията на България, която също е страна по делото на "Газпром", е че приема подхода на ЕК, тоест без налагане на финансови санкции. София обаче не е удовлетворена от ангажиментите, поети от руската компания.

Вестагер каза още, че все още няма крайно решение по делото на "Газпром" и в каква посока ще поеме то ще зависи изцяло от пазарния тест, приключил в началото на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
nobel
преди 6 години
Ето по какъв начин бюрокрацията ще погребе демокрацията. Ако зависи от тях ще въведем масов и повсеместен социализъм, при който цените на стоките и услугите се определят от чиновниците, а не от някакъв си там пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
vzhekoff
преди 6 години
Едно време се казваше, че полякиня не е народност, а професия. Гледам, от същата професия са имъжете им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още