IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Турция определиха маршрута на "Турски поток" по дъното на Черно море

Междуправителствено споразумение за проекта ще бъде подписано през второто тримесечие на годината

20:52 | 27.01.15 г. 21
Русия и Турция определиха маршрута на "Турски поток" по дъното на Черно море

На работна среща в Анкара ръководителят на „Газпром” Алексей Милер и турският енергиен министър Танер Йълдъз са определили пътя на новия проект „Турски поток” по дъното на Черно море, съобщава руският газов гигант в съобщение на сайта си.

На срещата са обсъдени предварителните резултати от технико-икономическите разчети на газопровода. На тяхна база е взето и решението за маршрута, който отчасти (660 километра) ще повтори трасето на „Южен поток”, а новото направление към европейската част на Турция ще е с дължина от около 250 километра.

Предстои уточнение на трасето на газопровода на турската територия и точката за пресичане на турско-гръцката граница, уточни след разговорите Алексей Милер.

Очакванията са междуправителственото споразумение за реализацията на „Турски поток” да бъде подписано през второто тримесечие на тази година. Първите количества газ по газопровода ще потекат през декември 2016 година.

Предстои тепърва избор на изпълнител на проекта. Стратегически партньор на „Газпром” ще бъде турската газова компания Botas, посочват още от руската компания.

„Турски поток” ще бъде с капацитет от 63 млрд. куб. метра природен газ. Тези количества ще бъдат пренасяни чрез четири отделни тръби по дъното на Черно море, територията на Турция и до газов хъб около границата с Гърция.

Първата построена тръба ще бъде с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра и ще бъде изцяло за нуждите на турския пазар.

На този етап няма официално съобщение към страните, част от "Южен поток", за спирането на проекта. Русия обаче изкупи дяловете в South Stream Transport - компанията, която трябваше да построи морската част на газопровода. Преди броени дни Алексей Милер уведоми европейския комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, че "Газпром" планира изцяло до спре транзита на природен газ за Европа през Украйна.

От руската държавна газова компания посочват още, че Турция е вторият им по големина пазар след Германия. През 2014 година към Турция са изнесени общо 27,4 млрд. куб. метра природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Официалните изявления на Турция са, че тя не иска да бъде страна, която транзитира газ А регионален център за продажби на газ.Колко много отстъпки е направил Путин в търсене на максимално бърза алтернатива на транзита през Украйна?!! А за Южен Поток едни плаващи лихви, едни "печалба само ако и когато капацитета бъде запълнен..." и др.под. странни изнудвания и формулировки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 16
stefanL
преди 9 години
Докато имаме президент който има мозък колкото да пази равновесие и премиер вперил поглед в Меркел кога ще пръдне та да и подаде тоалетна хартия така ще бъде ! Дори Англия ни съжели какви инвистиции изпуснахме заради европеиското дупене и поклонение на управляващите ни *** какъвто Станишев такъв и Бойко а най тъпият е Плевньо той героят на геройте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Полът не е от значение. Пример -> КуКунева. Цялото ни общество е виновно. То това не е общество, а групички от поклонници - едни на някви имагинерни "западни ценности" и други пък на обратното - някакви крайни соц идеологии. Едните нямат общо с другите и дори на едната групичка и хрумне нещо конструктивно, противниците (и част от самата група) скачат върху идеята и я смазват. Едно ще ви кажа, процеса на унищожаване на тая държава е необратим. Здраво се потрудихме всички заедно, но успяхме да го постигнем. Тъжно ми е да го казвам, но ми е още по-тъжно да го гледам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
Не е за вярване, че имаме най-тъпите политици!Да започнем с предсрочни президентски избори!И жена за президент задължително!Оня грозник Кери няма как да му минат номерата пред жена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 8
Ango
преди 9 години
То и китайците с тяхната скоростна железница минават по същото трасе. И какво става - Македония ще стане по-важна стратегически от майка България. Нека Пеканият да каже нещо за атлантическата и европейска солидарност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
Ango
преди 9 години
Е, поглеждам и насам :)Да ви наливам мисли в главите, че сами явно не умеете да мислите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 27 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Как ще постъпи Гърция вече може с увереност да се каже. По думите на гръцки официални лица от Гърция тръбата ще продължи през Македония, Сърбия, Унгария, Австрия и Словакия с евентуално разклонение за Италия. България даже от приличие не е споменават, вероятно защото ние като най близки съюзници на САЩ ще получаваме директно от Америка?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 8
pecan
преди 9 години
о Р Овч не знаех че се подвизаваш в форума:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 10
Ango
преди 9 години
И Син поток искаха да го прекарат през България, и Южен поток - пак през България. Ние, България е страната , която се отказва от благата. Сега ще видим Гърция как ще постъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 26 rate down comment 16
Ango
преди 9 години
Имаше един Син поток, който руснаците не можеха да го построят. Е , построиха го . Резултатът за България - минус транзитни такси за 17 млрд м3 газ за Турция. Сега имаше един Южен поток, който обещаваше едни 400 млн $ годишно , стратегически изгоди, работни места и данъчни постъпления . Резултат - Няма ги. А освен това - с първата тръба ще спре транзита за Турция през Украйна, Румъния и България за Турция - за нас резултат - още едни 100 млн загуба.Никой не трябва да обвиняава Русия ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още