IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест държави от Шенген са върнали временно граничния контрол

Повечето страни затягат режима заради проблема с бежанската криза в Европа

17:00 | 04.01.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шест държави от Шенген са върнали временно граничния контрол

Шест държави, участващи в Шенгенското споразумение, са върнали временно граничния контрол, стана ясно по време на брифинг на Европейската комисия.

Говорителят на ЕК Тове Ернст уточни, че нотификации за това са подали Норвегия, Швеция, Австрия, Германия и Франция. По-рано днес Европейската комисия е била уведомена и от Дания за връщането на контрола по външните ѝ граници до 14 януари.

Основната причина, която са посочили и шестте държави за връщането на граничния контрол, е вътрешната сигурност, коментира още Ернст.

Според законодателството за Шенгенската зона държавите, които членуват в нея, имат право да връщат временно контрола по външните си граници. Това става след уведомление на Европейската комисия, а основание за връщането на контрола могат да бъдат сериозна заплаха за обществото или вътрешната сигурност.

ЕК има право да се произнесе относно адекватността на връщането на контрола по границите, но не и да го забрани. Временното излизане от Шенген обикновено е последна мярка за гарантиране на сигурността на страната.

В момента повечето държави, които възстановиха граничния контрол, се притесняват от проблемите, които носи бежанската криза. През минали години обаче границите са били затваряни и заради мащабни спортни събития или срещи на международни институции.

По данни на ЕК  Норвегия, която не е част от ЕС, но е в Шенген, връща контрола по границите си заради неочаквано силния натиск на бежанската вълна. Особено внимание се отделя на пристанищата.

Франция пък възстанови граничния контрол във връзка с терористичните нападения в столицата Париж в средата на ноември 2015 година. Малта също беше затворила границите си във връзка със срещата на върха между лидерите на ЕС и Африка, на която беше обсъдено намалението на броя на икономическите имигранти от африканските страни. 

Всичко за бежанската вълна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
delcoSmoka
преди 8 години
Студио за какви БЕЖАНЦИ пишеш ?Това са джагали нашественици ,които са само началото на вълната която ще ни залее мили.Така е 45г комунижъм , а после още 25 БСП-ДПС соц, капитализъм довеждат до това !!! Всеми народ *** си заслужава съдбата !!!А и само да попитам КОЙ ще я пази тази граница ? ПОТУРКОВЦИТЕ от МВР и неговата министърката. Или циганизираното население ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Неможе. Ще почнат да се трепят на границата.А това не се вписва добре в западно-европейско-северноатлантическите ценности.Моралът на средностатистическия нежен евроге(й)ски избирател не му понася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Според мен България трябва да затвори границата за бежанци за постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
При следващата криза с Гърция (която е зад ъгъла, понеже няма да им мине "пенсионната реформа") ще си върнат и националните валути. Както един друг казва - буквата, буквата на еврото гледайте..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Това не е ли нарушаване на договорите за ЕС? Интересно какво ще стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още