IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС попари надеждите на Словакия и Унгария за мигрантските квоти*

Брюксел има право да изисква от държавите членки да приемат търсещи убежище лица, които са пристигнали в Гърция и Италия, посочва се в съдебно решение

11:23 | 06.09.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Съдът на Европейския съюз (ЕС) отхвърли жалбите на Словакия и Унгария относно миграционната политика на блока и потвърди правото на Брюксел да принуди страните членки да приемат лица, търсещи убежище, на квотен принцип, предава Ройтерс.

Спорът между няколко държави от Централна и Източна Европа и Брюксел започна преди две години, когато повече от 1 млн. мигранти пристигнаха в ЕС през Средиземно море. Тогава ЕС въведе квоти за приемане на търсещи убежище лица, които се преразпределят от пристигналите в Гърция и Италия, които се оспорват от Словакия и Унгария.

Има и споразумение с Турция за приемане на сирийски бежанци, които са в страната, в замяна на връщане на нелегално влезли от Турция в ЕС мигранти.

"Съдът отхвърля жалбите, подадени от Словакия и Унгария срещу временния механизъм за задължително преместване на търсещите убежище", посочва се в изявление на съда.

"Механизмът всъщност допринася за това Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза през 2015 г. и са пропорционални", допълва се в съобщението.

Квотите за преместване и презаселване на бежанци бяха одобрени с голямо мнозинство от държавите членки в ЕС. Държавите от Източна Европа обаче настояват, че техните общества не могат да интегрират мигрантите, предимно мюсюлмани.

По-късно днес Европейската комисия (ЕК) ще представи поредния доклад за изпълнението на квотите и напредъка на схемите за преразпределяне и презаселване на бежанци.

Междувременно Словакия и Унгария отхвърлиха съдебното решение и коментираха, че няма да приемат мигрантските квоти. Унгария определи решението като „възмутително и безотговорно“, защото „поставя в опасност сигурността и бъдещето на Европа“.

Словакия пък настоява да се търси друг инструмент за солидарност в ЕС.

*Допълнено с реакциите на Словакия и Унгария

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Спокойно бре. Със налагането на ей такива неща ЕС просто ускорява рязането на клона на който седи. Така, както продължава просто ускорява разпада си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Ако немците пак си преизберат Меркел, това вече няма да е Германия а с ЕС е свършено! И няма как да не се появи някой нов Х*и*т*л*е*р !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
Унгария винаги може да блокира приема на бежанци без значение от решението на съда. меркел си позволи на погази Дъблинското споразумение и да пусне над 1 милион ислямски пиявици в Европа. След като договорите вече са потъпквани веднъж и то безнаказано могат да бъдат потъпкани отново пак безнаказано този път от Унгария и Словакия и защо не от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
от тоя йебен савез .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Е няма оттърване , требе да се бега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още