IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Германия цели Grexit, за да изплаши Франция

Според бившия гръцки финансов министър Германия иска да накара Франция да приеме нейния модел на дисциплинарна еврозона

09:13 | 11.07.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия иска Гърция да бъде изхвърлена от еврото, за да стресне Франция и да я накара да приеме "модела й на дисциплинарна еврозона", смята бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, предаде БТА.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле иска Grexit, за да "изясни нещата по един или друг начин", пише Варуфакис в британския вестник "Guardian".

"Убеден съм, че германският министър на финансите иска Гърция да бъде изхвърлена от общата валута, за да изкара акъла на французите и да ги накара да приемат неговия модел на дисциплинарна еврозона", пише Варуфакис, който подаде оставка в понеделник.

Тази нощ гръцкият парламент одобри предложенията на правителството на Ципрас към кредиторите на Гърция (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд). Кредиторите реагираха положително на предложенията, които ще бъдат разгледани днес от финансовите министри на еврозоната.

Вчера парламентът на Франция, която е втората най-силна икономика в еврозоната, прие реформи, целящи да съживят икономиката на страната, която страда от нисък растеж и висока безработица.

Според Варуфакис Германия, която най-силно настоява за бюджетна дисциплина в Европа, иска да превърне Гърция в пример, за да подчини французите. Той пише, че когато Гърция е станала неплатежоспособна през 2010 г. вместо преструктуриране на дълга ѝ и реформа на икономиката ѝ е бил избран "токсичният" вариант - "отпускане на нови заеми на фалирал длъжник, преструвайки се, че той продължава да е платежоспособен".

Откакто СИРИЗА дойде на власт "голямо мнозинство в Еврогрупата, под влиянието на Шойбле прие Grexit като предпочитано решение или оръжие срещу нашето правителство", добавя бившият гръцки финансов министър.
Той смята, че ако в крайна сметка Гърция напусне еврозоната, това ще отнеме повече от година.

"Grexit ще е еквивалентът на обявяване на рязко обезценяване над 18 месеца предварително: рецепта за ликвидация на гръцкия капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички възможни средства", пише Варуфакис.

Всичко за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 38 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
Да само дет анархиста е учил именно от демократите, че и преподавател в техните университети бил не е учил в Китай или Москва да не кажете пак комунист. бил. Тва е с техните камъни по техната глава .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 10
крас
преди 8 години
ПОДКРЕПЯМ МНЕНИЕТО ТИ +++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
51% от проблемите на Гърция и света са лихвата и т.н. финансови спекулации ,и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Става въпрос за системна криза САЩ - БВП 17,5трлн. и 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#тоест 350% спрямо БВП колкото и в ЕС но държ.дълг не е проблем - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328 Статията на амер.журналист е много добра- http://darikfinance.bg/***/116347#comments ,и в коментар 4 съм описал как са ограбвали хората и какво да се направи като се започва с забрана на офшорките и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 12
крас
преди 8 години
Заместник-председателят на парламентарната фракция на германския Християн-демократичен съюз, към който принадлежи и канцлерът Ангела Меркел, Ханс-Петер Фридрих, заяви, че и новите предложения на гръцкото правителство не са база за преговори.Смятам, че Гърция има нужда от ново начало със собствена валута и с подкрепата на своите европейски съседи и партньори, заяви той пред Ройтерс.ИЗВОДА :Въвеждането на драхмата ще доведе до връщането на старите национални валути. На ГЕРМАНИЯ не и е необходима т.н. "ЕДИННА" ВАЛУТАДойче марката би и създала авторитета на нова ФИНАНСОВО - икономическа сила С КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ И САЩ И РУСИЯ! ЗА ГЕРМАНИЯ Е ПО ВАЖНА ЕВРОПА КАТО ТЕРИТОРИЯ КОЯТО Е САТЕЛИТНА НА НЕЙНАТА ИКОНОМИКА. Затова ще се борят за фалита на Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 10
pecan
преди 8 години
В семейството е по същия начин лошото дете се наказва за да стане добро иначе и добрите стават лоши .Не виждам какво го притеснява Варуфакис нали и те говореха в началото че не искат повече заеми .Ето шанс днес обявяват Grexit и излизат от еврозоната . Няма повече заеми и зависимост от лошите кредитори .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 48 rate down comment 12
pecan
преди 8 години
В семейството е по същия начин лошото дете се наказва за да стане добро иначе и добрите стават лоши .Не виждам какво го притеснява Варуфакис нали и те говореха в началото че не искат повече заеми .Ето шанс днес обявяват Grexit и излизат от еврозоната . Няма повече заеми и зависимост от лошите кредитори .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 46 rate down comment 34
dr.5rov
преди 8 години
Едиственият начин да се затвори устата на Варуфакис е Шойбле да си замине по същия начин както самия Варуфакис. Пък и не само той.Крайно време е германците да се изчистят от хора като него, които ги направиха враг 1 в очите на много хора в Европа. Какво правим ние в края на крайщата - Общ европейски съюз или нова германска империя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 54 rate down comment 13
evtimvz
преди 8 години
Факис, интригант си. Може пък някой да се хване. А дисциплината е хубаво нещо. Не като теб - анархист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 18
Атанасио
преди 8 години
Проф.Милтън Фрийдман особено Фридрих Хайек с нобели за икономика имат предвид индуст.капитализъм когато говорят за свободен пазар тоест за финансовият трябва строги регулации защото се видя какво направиха не за първи пътАмер.журналист Финиън Кънингъм - ''Изглежда, че причината за системния хаос е кризата на главния модел в организирането на бизнеса капитализмът. Заради спада на печалбите в производствените сектори, капитализмът деградира от система, създаваща блага за човека, до системата за финансови залози.Той се превърна във форма на финансов паразитизъм, на валутни и фондови спекуланти, зад които стоят интересите на банките и фондовете, и чиито капиталови оценки са нереални. Финансовата система се отдели от истинския свят.Източниците на дълговото робство са неолибералната идеология на дерегулация на икономиката и регресивното данъчно облагане..'' (и коментар 4) - http://darikfinance.bg/***/116347#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
Логично е Гърция да стане пример за останалите защото ако излезе от еврозоната ще има хиперинфлация и т.н. Бившият банкер го е казал хубаво - Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/но не казва нищо за лихвата по дългът При 100млрд. БВП и 100млрд. държ.дълг е 100% но ако БВП падне 25%(75млрд.) дългът става 133% - ако БВП се вдигне с 25% дългът става 80% при 0% лихва тоест лихварите се надяват на постоянен растеж но тъй като е невъзможно лъсна цялата измама как са ограбвани хората които досега не са се замисляли ''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още