IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външните министри на ЕС одобриха удължаване на граничния контрол в Шенген

Пет държави, част от споразумението, ще могат да ограничават движението през границите си за още 6 месеца

12:55 | 12.05.16 г.
Външните министри на ЕС одобриха удължаване на граничния контрол в Шенген

Удължаване на вътрешния граничен контрол в рамките на Шенгенското споразумение одобриха министрите на външните работи на ЕС по време на своето заседание в Брюксел. С това решение Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия ще могат да прилагат за още 6 месеца контрола по някои от своите гранични пунктове.

Австрия ще може да запази контрола на сухопътните си граници си с Унгария и Словения, става ясно от съобщението на сайта на Съвета на министрите на ЕС. Германия ще продължи да проверява минаващите по сухопътната граница с Австрия, а Дания – по пристанищата, през които се осъществяват фериботните връзки с Германия, както и на сухопътната си граница с Германия.

Швеция и Норвегия също ще могат да задържат граничния контрол на свои пристанища.

Възстановяване на вътрешния граничен контрол е разрешено според правилата на Шенгенското споразумение при възникване на опасност за сигурността на страната. На няколко пъти досега членове на зоната са връщали граничните проверки и при провеждане на важно събитие – международна среща или спортно събитие.

В последните месеци огромната бежанска вълна накара някои държави отново да затворят границите си. Въпреки значителното подобрение на мерките по опазване на външната граница на Шенген, предприети от Гърция, не всички проблеми са изчистени, признават външните министри на ЕС.

По тази причина и те позволяват удължаването на срока за възстановяване на граничния контрол на тези пет държави с още шест месеца. Правилата позволяват удължаване за срока за период на от най-много две години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още