IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти в областта на общественото здраве са финансирани с 15 млн. евро

Министерството за здравеопазването е купило 437 апарата за неонатология и пренатална диагностика по един от проектите

15:17 | 17.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финансирани са 29 проекта в сферата на здравеопазването с 15 млн. евро по програма "Инициативи за обществено здраве".

Изпълнението им трябва да приключи до 30 април 2017 г. Проектите се изпълняват с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, информират от Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването е закупило 437 високотехнологични медицински апарата за неонатология и пренатална диагностика, с което ще се подобри качеството на услугите в 34 лечебни заведения в страната. Доставката на оборудването е в процес на финализиране. 

Сред бенефициентите по проекти по програмата са Националният център по заразни и паразитни болести, общини, болнични заведения като напр. УМБАЛ "Свети Георги", гр. Пловдив, Втора САГБАЛ "Шейново", Първа САГБАЛ "Света София", различни сдружения като Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и др.

По проект на Националния център за обществено здраве и анализи се създават регистри за диабет и редки болести. Подобрено е качеството на болничния престой в редица психиатрични лечебни заведения чрез реновиране на помещенията и повишаване на квалификацията на болничния и извънболничния персонал. Проведени са обучения на лични лекари, психолози и социални работници. Създадени са центрове за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години.

Програмен оператор по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве" е Министерството на здравеопазването, а националното съфинансиране е 2,3 млн. евро.

Целта на програмата е подобряване на общественото здраве и намаляване на здравните неравенства с фокус върху репродуктивното и психичното здраве, детското здравеопазване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още