IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Работим активно и 2015 г. да не е нулева за еврофондовете

ОП "Околна среда" дължи 1,4 млрд. лева на държавния бюджет, уточни вицепремиерът по европейските фондове

10:47 | 21.11.14 г. 1
Т. Дончев: Работим активно и 2015 г. да не е нулева за еврофондовете

Правителството работи активно, за да не бъде допусната още една нулева година за плащания от еврофондовете след 2014 година. Това коментира в ефира на БНТ вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев.

Той посочи, че основните проблеми с европейските средства са три – спрените разплащания по оперативни програми, рисковете от загуба на средства и кога ще започнат разплащанията по новия програмен период.

Всеки един от тези проблеми е сериозен и се отразява пряко върху държавния бюджет, каза вицепремиерът.

Той беше категоричен, че още от първия работен ден правителството е в интензивен диалог с Европейската комисия в опит да бъдат спасени неусвоените средства по европейските програми. В момента се водят разговори колко точно пари ще получи България по спрените оперативни програми – „Околна среда” и „Регионално развитие”, до края на годината.

Дончев припомни, че преди дни ЕК изразила удовлетвореност от свършеното по затягането на контрола при разплащанията по ОП „Околна среда” и плащанията по нея ще бъдат възстановени.

„Програмата е задлъжняла към бюджета поне с 1,4 млрд. лева”, обясни още вицепремиерът и допълни, че това са средствата, платени към одобрени проекти по програмата.

Той обясни, че три оперативни програми са вече одобрени от правителството и изпратени за съгласуване в Брюксел – „Региони в растеж”, „Транспорт” и „Иновации и конкурентоспособност”.

„Очакваме ОП „Човешки ресурси” да бъде одобрена до седмица или две и до края на месеца имаме готовност да представим за одобрение още две оперативни програми – става дума за „Околна среда” и „Наука и образование за интелигентен растеж”, обясни вицепремиерът, но допълни, че по някои от програмите все още има неизчистени забележки от страна на Брюксел.

До края на месеца може би ще бъде размразена и ОП „Регионално развитие”, което означава, че до края на декември или началото на 2015 година ще бъдат изплатени средствата по нея, надява се Дончев.

Той обясни, че едно от условията на Брюксел да размрази програмите, е да има партньор в разговорите, тоест да бъде сформирано стабилно правителство. Това е причината и Бойко Борисов да благодари на депутатите след като е станало ясно, че ЕК отново пуска плащанията по ОП „Околна среда”, уточни вицепремиерът.

Според него е въпрос на техническа процедура кога страната може да получи плащанията по тази програма и в какъв размер ще са те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 9 години
Колко активно? Щото чувам, че разни програми се връщат от Европата за ремонт- основен при това!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още