IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството разработи насоки за договорите в сектор „Мляко“

Не се допускат типови контракти между производители и изкупвачи

17:31 | 03.04.15 г.
Агроминистерството разработи насоки за договорите в сектор „Мляко“

Министерството на земеделието и храните разработи насоки във връзка с прилагането на договорните отношения в сектор „Мляко“. Те имат за цел да подпомогнат фермерите и изкупвачите на мляко при сключването на договори, предвид отпадането на квотната система от 31 март тази година. 

Контрактите са обвързани с прилагането на Наредба № 1 от 28 януари 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти.

Договорите трябва да не нарушават правилата за вътрешнообщностния пазар и конкуренцията. Не се допускат типови договори между производители и изкупвачи, такива договори са допустими само за признати междубраншови организации в сектора на млякото. В момента в България не действа нито една призната междубраншова организация в сектора.

Според указанията договорите покриват всяко количество сурово мляко (краве, овче, козе и биволско), напуснало стопанството на производителя с цел търговия. Контрактите между производител и изкупвач се сключват за всички видове сурово мляко.

Когато производителят произвежда повече от един вид мляко, а изкупвачът има интерес да го купува, договорът може да е един. Но ако двете страни желаят, за различните видове мляко може да се сключат отделни договори.

Контрактите се сключват в писмена форма с минимален срок 6 месеца, допустимо е да са безсрочни. В тях трябва да са посочени цената на млякото, обемът и графикът на доставките, начин и срок на плащане, начин за събиране на суровото мляко. Договорите и допълнителните споразумения към тях се регистрират от изкупвача по адрес на дейността му в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още