IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ настоява за отмяна на поправката за пенсиите, а не за законодателен ремонт

Корекции не могат да отстранят изначалните дефекти на започналото настъпление срещу втория стълб, смятат от организацията

18:02 | 22.12.14 г.
АИКБ настоява за отмяна на поправката за пенсиите, а не за законодателен ремонт

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) не вижда никакви възможности за „законодателен ремонт“ на направените промени в пенсионната система освен тяхната пълна отмяна. Никакви редакционни и козметични поправки няма да могат да отстранят изначалните дефекти на започналото настъпление срещу втория стълб на социално осигурителната система у нас, се казва в позиция на асоциацията.

Организацията приветства заявлението на управляващото мнозинство, че подзаконовите нормативни актове, необходими за влизането в сила на направените промени в осигурителното законодателство, няма да бъдат приети без провеждане на задълбочена дискусия, която да се проведе през първото тримесечие на 2015 г. Те определят това решение като признак на връщане към здравия разум, зачитане на Европейския социален модел и отговорно държавническо поведение. 

Същевременно от АИКБ заявяват, че ще участват дейно и отговорно в предложените дебати. За нас е от изключително значение запазването на съществуващия тристълбов модел и неговото прецизиране, а не фаворизиране на обособена част от модела за сметка на друга, пише в позицията.

Това несъмнено предполага отпадане на спорните изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО), водещи до съществени същностни изменения в КСО и предприемане на действия, които да водят до укрепване и на трите стълба на осигурителната система.

От Асоциацията на индустриалния капитал отново посочват, че гласуваната от Народното събрание възможност гражданите да прехвърлят партидите си от универсалните пенсионни фондове (УПФ) от втория стълб на общественото осигуряване към първия стълби, тоест НОИ, е принципно погрешна и създава големи рискове за състоянието на социално осигурителната система, на капиталовия и финансовия пазар, на инвестиционния климат.

Не приемаме ерозирането на втория стълб на осигурителната система. Зад заявеното желание да се осигури „свобода на избора“, стои огромната опасност да се срине капиталовия стълб на осигурителната система. От чисто правна гледна точка, предприетите промени са противоконституционни. Съмненията, че по този начин може да се стигне до „разчистване“ на пазара също не са за пренебрегване, посочва се в съобщението.

Всичко по темата за пенсионното осигуряване четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още