IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцията срещу нелегалния превоз на пътници със спорен резултат

Ако пътниците заявят, че са роднини или приятели, инспекторите не могат да наложат глоба

09:35 | 28.04.15 г.
<p>
	Проверка на&nbsp;ГКПП &quot;Капитан Андреево&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Проверка на ГКПП "Капитан Андреево". Снимка: БТА

Инспектори начело с транспортния министър Ивайло Московски проведоха вчера акция срещу нелегалния превоз на пътници на ГКПП "Капитан Андреево". Оказа се обаче, че няма как да се докаже, че става дума именно за нерегламентирана транспортна услуга, а не за семейно пътуване, пише вестник „Сега“. 

Акцията е по сигнал на превозвачи, че не всички техни колеги работят легално. Властите погнали превозвачите и заради зачестилите инциденти с фирми без лиценз. Самият министър призна, че ако пътуващите декларират, че са роднини или приятели, няма какво да се направи, защото инспекторите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) не могат да установят нарушение.

Затова Московски обяви, че се търсят механизми за промяна в законодателството, така че да се гарантира сигурност при превоза на пътници и да не се ощетява държавата от нерегламентираните услуги.

Проверките са документални. По време на акцията са съставени общо 21 акта при 62 спрени товарни автомобила, автобуса и микробуса. Основните нарушения са свързани с нередности в тахографските документи, липсващи копия на лиценза и преводи на свидетелства за управление на международните водачи.

При влизане на българска територия инспекторите са спрели временно от движение турски автобус заради спукано предно стъкло. Освен това той нямал информация за времето за управление и почивка на шофьорите за последните 28 дни. Като капак двамата водачи били и без свидетелства за управление. Пътниците останаха на границата, докато не бъде изпратен автобус с други шофьори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още