IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова ще развива потенциала на Стара планина за зимен туризъм

Общините трябва да се възползват от кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм за развитие на икономиката си, смята министърът

18:01 | 17.02.15 г.
<p>
	Ангелкова разгледа възстановената наскоро крепост &bdquo;Монтанезиум&ldquo; над Монтана. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ангелкова разгледа възстановената наскоро крепост „Монтанезиум“ над Монтана. Снимка: БТА

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще анализира предпоставките за развитие на зимен туризъм в Стара планина и по-конкретно около връх Ком. Това стана ясно след посещението на министъра в Монтана и срещата й с областния управител Ивайло Петров и с кметовете на всички общини от областта.

„С Марк Жирардели, който е мой съветник в областта на зимния туризъм, ще посетим местността около Ком, за да видим какви предпоставки имаме за развитие на зимен туризъм в Стара планина“, каза Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

Тя подчерта, че сред приоритетите на министерството е развитието на планинския туризъм не само в известни курорти като Банско, Пампорово и Боровец, но и на територията на цялата страна.

По отношение на стартиралата кампания за насърчаване на вътрешния туризъм тя посочи, че това е възможност за развитие на регионите, от която общините трябва да се възползват.

По време на посещението си Ангелкова разгледа крепостта „Кастра ад Монтанезиум“, която е част от 50-те малко познати туристически обекта, които министерството популяризира по проект по ОП „Регионално развитие“. 

„Крепостта в Монтана е доказателство, че голяма част от тези 50 обекта са социализирани и се нуждаят от повече популярност, за да се развиват още по-добре“, подчерта министърът. В област Монтана има три обекта от списъка на 50-те - „Слънчевата градина“, крепостта  „Кастра ад Монтанезиум“ и „Дестинация Чипровци“, уточни тя.

На крепостта в Монтана вече са изградени паркинг, алеи, посетителски център и др. по ОП „Регионално развитие“ на стойност близо 1,3 млн. лв.

Основна цел на проекта за възстановяването на „Кастра ад Монтанезиум“ е да се развие интегриран туристически продукт в община Монтана, който да повиши дела на туризма в местната икономика и да засили интереса към богатото културно-историческо наследство в Северозападна България. Ключовото географско положение на град Монтана е предпоставка за привличане на туристи от страната, Румъния и Сърбия, заяви още Ангелкова.

„Имате всички дадености, за да се развие активно туризмът, и това може да съживи целия регион“, посочи тя.

Ангелкова апелира местната власт да е по-активна в предоставянето на допълнителна информация за онлайн регистъра на туристическите обекти и туристическите атракции. Остават около 100 общини, които трябва да подадат в министерството информация за наличните туристически атракции на местно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още