IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безплатен плаж по Черноморието от догодина обещава Ангелкова

Разработена е примерна концепция, според която няма да се плаща за чадър и шезлонг на плажа

10:41 | 06.08.15 г. 1
Безплатен плаж по Черноморието от догодина обещава Ангелкова

Безплатни чадъри и шезлонги по нашите плажове от догодина обещава министърът на туризма Николина Ангелкова. Министерството е подготвило три примерни варианта, за да може това да се случи, стана ясно от думите на министъра пред bTV.

„Разработили сме примерна концепция, според която сянката на плажа ще бъде безплатна и няма да се плаща за чадър и шезлонг“, каза Николина Ангелкова.

По думите й новото изискване трябва да влезе в сила още от следващото лято.

Предстои концепцията да бъде обсъдена с всички заинтересовани страни, а при изработването й е използван опитът на всички държави, предлагащи морски туризъм. Целта ни е да намерим механизъм, така че да не плащаме за сянка по примера на Гърция или на Турция, каза тя.

„Има формула, разработили сме три различни варианта“, заяви министърът. И уточни, че концепцията първо ще бъде представена на Министерския съвет и след това ще се пристъпи към прехвърляне на правомощията към Министерството на туризма, за да се стартира новата методология по заплащане на концесионната такса.

Ангелкова каза, че концесионерите в никакъв случай няма да бъдат ощетени. Тя отбеляза, че заплащането на концесионната такса не е обвързано с това да се плаща за чадъри и шезлонги.

Министърът на туризма коментира и приетата вчера от кабинета нова наредба за категоризация на хотелите и ресторантите. „За първи път от две години насам приехме нова категоризация на хотелите и ресторантите”, каза Ангелкова. Тя уточни, че до момента се е работело по стара наредба и нов закон.

Ангелкова обясни, че с новата наредба се повишат изискванията към луксозните хотели и се дават облекчения за по-ниския клас.

„За четири-петзвездните хотели сме се съобразили с европейската система, в която членуват повече от 15 държави с изисквания на Световната организация по туризъм и най-добрите практики”, каза Ангелкова. Според наредбата хотелите с 4 и 5 звезди вече трябва да отговарят на същите изисквания, както по света. Ангелкова поясни, че има шестмесечен гратисен период да се приведат в съответствие изискванията в хотелите.

Наредбата за първи път въвежда изисквания за all inclusive. Целта е когато човек си плати за това, да получи адекватни услуги. „Новите изисквания за all inclusive услугата са свързани с качеството”, каза министърът на туризма. И поясни, че тук влиза качеството на храната. Според нея е много важно, когато потребител плати за дадена услуга, той да получи това, което очаква. „С новата наредба сме се опитали максимално да регулираме и да подскажем какво е необходимо”, каза още тя.

Отпадането на изискването за време, в което трябва да се изпълни поръчката в заведение, отпадна, но до момента то не се спазваше и отпадането ще доведе до саморегулация, смята Ангелкова.

За първи път регулираме и къмпингуването, защото става все по-популярно у нас и трябва да се регламентира с минимални изисквания, каза тя. По думите й изискванията за къмпингите са минимални – трябва да има електричество и течаща вода. Ще бъдат регламентирани и размерите на палатките, които да бъдат поставени в мястото на къмпингите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Идиоткооо, колелото ли откри - или топлата вода? Прилагайте закона срещу мутри и кметове, не се занимавайте с нови и нови бюрократични измишльотини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още