IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците с неразплатена дейност за милиони в края на 2015 г.

Очаква се точна прогноза за дефицита НЗОК да даде след заседанието на Надзорния съвет в края на седмицата

17:18 | 15.12.15 г.
Болниците с неразплатена дейност за милиони в края на 2015 г.

В края на годината някои от най-големите болници в страната остават с милиони левове неразплатена дейност, съобщава БНР.

Университетската болница "Александровска" до края на октомври е натрупала малко под 2,5 млн. лева надлимитна дейност, в болница „Токуда“ са надвишили разрешения им бюджет с близо 3 млн. лв. до края на август.

Припомняме, че с постановление на Министерския съвет от март тази година на лечебните заведения бяха определени твърди бюджети, в които трябва да се вместят. Методиката предвижда незаплащане на извършената надлимитна дейност. Болниците трябваше да сформират листи на чакащи, за да не харчат повече от планираното. Оказва се обаче, че някои от големите болници имат надлимитна дейност за милиони.

Според пресцентъра на НЗОК точна прогноза за дефицита ще може да се даде след заседанието на Надзорния съвет в петък, когато ще се съберат данни за всички постъпления и чакащи плащания. От Касата съобщиха, че за институцията надлимитна дейност не съществува по силата на постановлението на кабинета. Същата е позицията и на здравния министър Петър Москов. Това означава, че всичко, което болниците са изработили извън разрешения им бюджет, ще си остане за тяхна сметка.

Междувременно от болница Токуда наскоро обявиха, че влизат в лимит, както и други лечебни заведения в страната. В момента се работи по вътрешно преразпределение, така че да не се допуска връщане на пациенти. Болницата предвижда планов прием, като той може да бъде отложен с две-три седмици.

От лечебните заведения са обезпокоени че нямат информация и указания как болниците ще работят през следващата година, въпреки че е приет бюджетът на НЗОК.

Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента, увери, че няма да се стигне до връщане на пациенти заради лимитите на разходите в Национална здравноосигурителна каса. Силно се спекулира с темата, че ще се стигне до връщане на пациенти, каза Дариткова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още