IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и Нинова обсъждат теми, изискващи обща национална позиция

Българското председателство на ЕС, бежанците, Brexit и Сирия ще са въпросите, по които ще се търси съгласие

10:32 | 10.04.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Утре лидерите на двете формации, спечелили най-много гласове на предсрочните парламентарни избори - Бойко Борисов и Корнелия Нинова, ще се срещнат и седнат на една маса, но не за да градят бъдещата управленска коалиция, а за да обсъдят четири въпроса, които спуснаха от ГЕРБ, и които те смятат, че са ключови за развитието на България - председателството на ЕС през 2018 г. бежанците у нас, започналият Brexit и ситуацията в Сирия.

В края на миналата седмица лидерът на ГЕРБ пусна поканата с писмо до "Позитано" 20, а лидерът на столетницата я прие с мотива, че БСП остава в опозиция, но ще подкрепя бъдещото управление за ключови приоритети за страната.

Преди дни Корнелия Нинова обяви, че новият кабинет на Борисов ще има подкрепата на БСП по въпроси като българското председателство на ЕС, увеличаването на доходите и разрешаването на демографската криза.

В писмото си Бойко Борисов подчертава, че по време на предизборната кампания и двамата със соцлидера са очертали "серия от въпроси, засягащи предизвикателствата, пред които е изправена страната ни".

Като такива лидерът на ГЕРБ посочва напрежението в Югоизточна Европа и Близкия изток, мигрантския натиск, Brexit, идеята "Европа на две скорости" и не на последно място предстоящото председателство на Съвета на Европа у нас.

"Това са теми, които заслужават сериозен дебат и обща национална позиция", подчертава в писмото си Бойко Борисов.

Освен до "Позитано" 20 лидерът на ГЕРБ е изпратил писмо и до централата на ДПС, което е адресирано до лидера на партията Мустафа Карадайъ.

Предложението е отново за работна среща по отношение на въпросите, които изискват обща национална позиция. Поканата към Карадайъ обаче е за 12 април, сряда, от 11 часа, отново в сградата на парламента.

И в писмото си до ДПС председателят Борисов признава, че движението "са били достоен опонент по време на предизборната кампания", и отново посочва, че има предизвикателства пред България, които "заслужават сериозен дебат и обща национална позиция".

Още новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
Като гледам профила и - вече се е нагълтала с Путиновите опорки - какъв консенсус с такива?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още