IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска от президента да спре здравната реформа на Москов

Според левицата има достатъчно противоконституционни текстове в закона, което дава основание за връщането му в парламента

13:42 | 24.06.15 г. 3
БСП поиска от президента да спре здравната реформа на Москов

След като се закани, че ще сезира Конституционния съд, сега БСП опря и до президента Росен Певнелиев в опита си да спре промените в Закона за здравното осигуряване.

Основните критики на социалистите са свързани с разделянето на парите за здравеопазване на основен и допълнителен пакет и увеличаването на срока за дължими вноски за възстановяване на здравните права от три на пет години.

Според левицата има достатъчно противоконституционни текстове в закона, което дава основание на президента да го върне за ново обсъждане в парламента.

От БСП изпратиха и писмо до Плевнелиев с искане да наложи вето. В него се посочва, че е нарушен принципът на социалната справедливост – извършено е групово разделение на база на болестите на здравноосигурените при ползване на болничната помощ, както и дискриминация на здравноосигурените лица а базата на неизвестни, неразписани критерии.

Под писмото са се разписали 17 депутати от партията.

„Това ще е тест за него да покаже дали е държавен глава на цялата нация и е загрижен за здравето й, или ще е на страната на силните“, коментира депутатът от партията Корнелия Нинова.

Според Емил Райнов няма нито финансови разчети, нито ясни критерии как ще се разделят двата пакета.

„Чува се, че ще се разделят на социално значими и социално незначими болести, явно Петър Москов ще дели хората на социално значими и социално незначими и така някои хора ще имат бърз достъп до здравеопазването, а други ще чакат“, коментира той.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Основният проблем са кражбите и със сливането на болниците ще се ограничат повечето кражби но трябва и електр.здравна карта Най-страшното е ,че справи като САЩ където е доказано ,че имат най-лошото здравеопазване - http://dnes.dir.bg/news/zdraveopazvane-USA-16890883?nt=4 ''За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088 ако имахме системата ''Семашко'' или ''Бевъридж'' България ще е 1 в света - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=19808 От юридическа гледна точка в здравеопазването и пенсионната система става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 ,и ВАС го потвърди за здравеопазването - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
защото БСП никога не са искали нещо дето е полезно за трудещите се и държавата, без от това да изкарат политически дивидент или лична облга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
А защо БСП не поиска от болниците да спрат да източват здравната каса с кражби и фиктивни лечения и изследвания?Това ще е в по-голяма помощ на трудещите се и на държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още