IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите настояват Сметната палата да направи одит на НДК за две години назад

Народните представители от опозицията обявиха, че докладът на временната комисия не дава информация къде са отишли парите за ремонта на конгресния център

18:12 | 25.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Народните представители от временната комисия за НДК препоръчват на Сметната палата да включи в годишната програма за одитната си дейност за 2018 г. да изготви одит за съответствие при финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г.

Това е записано в доклада от дейността на комисията, който беше приет на заседание на комисията днес с 10 гласа "за" и 9 "против", съобщи БТА.

Според депутатите такъв одит ще направи анализ на цялостната дейност на НДК, а не на отделни факти. Ще провери начина на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес плановете, имат ли цели и приоритети, и ще даде препоръки за подобряване на дейността на дружеството.

Народните представители се обединяват около констатацията, че въз основа на проведените изслушвания и представената документация от извършените проверки на компетентни органи са налице съмнения за извършени нарушения, но настояват за това да се произнесат компетентните органи.

Румен Гечев от БСП е на мнение, че над бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош е имало "политически чадър".

“Той е бил над Съвета на директорите, бил е над принципалите си”, коментира депутатът от левицата и допълни, че Бойко Борисов е назначил Боршош "пред цяла България, след като беше уволнен от Лиляна Павлова".

За Гечев това "води към следата, че Борисов е "политическият чадър".

По повод на тези твърдения Тома Биков от ГЕРБ отбеляза, че “не вижда подобни факти и обстоятелства от изслушванията и документите” и изтъкна, че именно сегашното правителство е уволнило Мирослав Боршош.

“Ако не беше Лиляна Павлова, в момента ние нямаше да заседаваме тук, нямаше да разберем нищо и вие нямаше да знаете какво се случва в НДК. Независимо кой е назначил Боршош, важното е кой е направил разследванията и е взел мерки, и това е сегашното правителство", посочи Биков.

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева коментира, че в доклада на комисията не е успяла да открие отговор на най-важния въпрос –  къде са парите.

Тя смята, че докладът "спуска едно приятно перде, една хубава завеса върху това, което се е случвало в НДК".

“Няма как да подкрепя така изложения доклад, защото според нас той не изчерпва нашите задължения пред народните представители - да изясним фактите и обстоятелствата, свързани със 17-те млн. лева публични средства, отпуснати на НДК”, заяви Кръстева.

По думите ѝ комисията не е успяла да си свърши работата.

Предстои докладът да бъде разгледан в пленарната зала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още