IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес се открива железопътният трафик през мост "Нова Европа"

Пътническият влак ще свързва Видин с румънския град Голенци, откъдето ще има връзка за Крайова

10:37 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пробно преминаване на влак по моста малко преди откриването му през 2013 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Пробно преминаване на влак по моста малко преди откриването му през 2013 г. Снимка: архив Ройтерс

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев ще открие железопътния трафик през моста „Нова Европа“, или наричан още "Дунав мост 2", днес, предават от пресцентъра на министерството на транспорта, информационните техологии и съобщенията (МТИТС). 

Заместник-министър Гинев ще посрещне румънската делегация, ръководена от държавния секретар в Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке, на жп гара Видин (пътническа). 

Припомняме, че още в края на март в МТИТС бе проведена първата сесия на българо-румънска комисия за работа по трансграничната железопътна мрежа, на която бе договорено железопътният трафик между Видин и Калафат по моста „Нова Европа” да бъде пуснат в най-кратки срокове.

Предвижда се влакът да пътува по редовна линия от Видин до румънската гара Голенци, която е на близо 20 км от границата. Оттам ще може да се направи връзка за Крайова, а във Видин ще може да се прави връзка с влака за София. Засега влакът ще се движи веднъж дневно в двете посоки. Проектната скорост по трасето позволява на влаковете да се движат със 140 км в час.

Припомняме, че чаканият 103 години мост беше открит в средата на юни 2013 г. На България изграждането на Дунав мост ІІ ѝ струваше 225 млн. евро, от които 60 млн. бяха от държавния бюджет, а останалите по програма ИСПА и заеми. Румъния участва с 48 млн. евро собствени и европейски средства. През ноември пък бяха завършени ремонтните работи на моста и бе преработена системата за отводняване на пътните платна, след като по-рано експерти от транспортното министерство бяха установили поне 20 сериозни дефекта. По „Нова Европа” имаше дупки и проблеми със системата за отвеждане на дъждовна вода.

Все още не е известно кога по трасето ще започнат да се движат и товарни влакове, като това зависи от заявките за превоз на товари.

През март зам.-министърът на транспорта Антон Гинев съобщи, че е бил заявен интерес от страна на товарните жп превозвачи DB Schenker, "Българска железопътна компания" и "БДЖ Товарни превози".

Движението не бе пуснато досега заради липсата на електрификация на около 100 метра от жп линията на румънска територия. Друг проблем беше собствеността на съоръжението, което доскоро се водеше за собственост изцяло на българската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още