IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС ще подкрепи кабинет на малцинството без условия

Местан се противопостави на участието на Патриотичния франт във властта

17:42 | 13.10.14 г. 6
ДПС ще подкрепи кабинет на малцинството без условия

ДПС протегна ръка на ГЕРБ. Движението обяви готовност да подкрепи еднопартийно правителство на малцинството, противопоставяйки се остро на вариант за кабинет с участието на националистически формации.

Лидерът на партията Лютви Местан декларира, че движението е готово, без участие във властта и без условие, да подкрепи кабинет на малцинството на Борисов.

Местан заяви, че нови избори е лош сценарий за България и трябва да се намери формула за съставяне на правителство. Той обаче беше категоричен, че още по-лошо е да се състави безпринципно антиевропейско правителство с участието на крайни националисти. Този сценарий е по-опасен от нови избори, подчерта председателят на ДПС. 

По думите му Бойко Борисов има уникалния шанс да избегне този сценарий и да припознае ролята на обединител на нацията.

Местан беше категоричен, че не може от движението да бъдат представяни като „просяци на власт“.

„ДПС не иска власт, ДПС носи съзнание за риска, пред който е изправена страната, ако се върви към нови избори. Това означава колапс на икономиката, много тежка цена, особено с това служебно правителство, с този служебен премиер“, подчерта той.

Местан заподозря, че „вълната“ срещу избраните депутати от Габрово, Ямбол и Кюстендил от ДПС не е случайно явление, „а добре премислен сценарий за създаването на благоприятна емоционална среда, в която е възможно българското демократично общество да преглътне евентуална безпринципна коалиция с участието на крайните националисти“.

„Какво нормално има в съюз между партии членки на ЕНП и политическа сила, която след изборите заявява „Европа да си гледа работата“, попита Местан, като визира Патриотичния фронт. В събота при участието си в предаването „Полиграф“ на Bulgaria On Air премиерът Георги Близнашки посочи такъв вариант за кабинет с участието на ПФ.

Според Местан за целта трябва да се свършат две неща – да се сатанизира ДПС и да се представи образът на Патриотичния фронт като нещо по-добро от „Атака“. И двете задачи са неизпълними, номерът няма да мине, категоричен беше той.

Той попита какъв е смисълът на консултациите с ДПС, предвид заявените позиции от ГЕРБ, но посочи, че от движението ще се явят утре на разговорите, защото са партия на диалога. В консултациите от страна на движението ще участват Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев.

По думите му анти-ДПС реториката е заместител на политически дефицити. Лидерът на ДПС подчерта, че в сравнение с парламентарните избори от 2013 година движението има ръст от 24% и е единствената партия, която увеличава подкрепата си.

Местан заяви, че 82 000 гласа са растящ вътрешен вот за ДПС и само 4000-5000 гласа повече е подкрепата от чужбина.

Той обяви, че не възразява на специален анализ да бъде поставен „трудно обяснимият ръст на гласовете за политическите сили“ в това число и за ДПС. Местан обаче поиска анализ на резултата на Реформаторския блок в Хасково. По думите му партиите в блока имат сумарно 1331 гласа в цялата област през 2013-а година, а на 5 октомври - 15 565 гласа.

„Имате ли политическо обяснение, при положение че в страната като цяло имат спад на гласовете от 41 000 - в една област, за която предупредих, че ще се случи, имат ръст 12 пъти“, подчерта Местан и настоя за отговор от вътрешния министър Йордан Бакалов.

„Някой ще разследва ли този феномен, или щом е в полза на добрите, всичко е наред“, попита той. Според Местан се задава много опасно задкулисие, което ще се крие зад нов политически параван – на идеологемата за добрите и за лошите, като моралните цензори, които са си присвоили претенцията да са добрите, могат да си правят каквото си искат.

„Този нов феномен се определя от нас като десен морален абсолютизъм, това е по европейски стилизиран десен болшевизъм“, подчерта Местан.

Той призна, че има аномалии при разпределението на мандатите, но подчерта, че ДПС са предупредили за това през 2009 година, когато избирателната система беше сменена. За тези аномалии по думите му са виновни авторите на методиката.

Според него това е направено, за да бъде „пробит бастионът“ на движението в Кърджали, откъдето вече ДПС математически не може да вземе 5 мандата.

Аномалиите обаче се възпроизвели на 5 октомври, в това число и в Кюстендил, където и днес протестираха срещу това Александър Методиев да бъде депутат от района.

Местан обаче обвини останалите партии, че „се взират избирателно в Габрово, Ямбол и Кюстендил“.

„Защо 3000 гласа за Четин Казак ви бодат очите, а не чух една дума срещу възможно най-голямата аномалия – в Силистра „Атака“ има 1 мандат с едва 1425 гласа срещу 8005 гласа на БСП - нула мандата, и 21007 за ГЕРБ – един мандат“, изтъкна той.

По думите му протестът е срещу върховенството на закона и срещу правата на избраните депутати. „А ако някой визира и етническия им произход, се изправяме пред още по-опасен феномен, за който ще информираме ЕП, ЕК, дипломатическия корпус, компетентните органи, в това число и Комисията за защита от дискриминация“, заяви той.

Местан отговори и на обвинения на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, че МВР е политизирано и било „в ресора на ДПС“.

Той попита кой е участникът от ДПС в МВР и отсече, че тези обвинения не почиват на никакви факти. „Ако е вярна тезата, че ДПС кадрува в съдебната система, как го прави с двама членове, предложени от ДПС“, попита още лидерът на ДПС.

Още политически новини прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Хубаво, Страхо, твоя глас в бундестага има ужасно значение, явно. Щото на ДПС гласът значи мнозинство в парламента и е достатъчно условие за стабилно правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"ГЕРБ не прие подкрепата на ДПСПартията на Борисов няма да води повече преговори с Движението"Календаре, а аз подкрепям Ангела Меркел без НИКАКВИ УСЛОВИЯ! :D Та кажи ми, какво произтича от моята подкрепа за Меркел? Дали ще вземе та си съобрази политиката с мен? Все пак АЗ /г-н никой/ не и поставям условия :D Примера е условен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Кажи ми ти, Страхо:) няма ли болка в твоята душа?:) Или ти не виждаш подготовка за скрита коалиция?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Кажи Календаре. Каква е болката? Защо би трябвало да те учудва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Страхоооооо...де си?НИЩО не ме учудва в тая статия:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
ДПС щв подкрепи всеки, който няма да рови как партията на малцинствата се оказа изненадващо и за главатарите си втора политическа сила в България! Местан и компания не са щастливи, а гузни от изборния си успех и ще бъдат хрисими и сговорчиви "в името на евроатантизма"... хахаха! Този път май пресолиха манджата в Турция и сега се налага да се дават през ден клетви в тази посока! хихи...И дано някой в суматохата не се е облажил в аванс от Южен поток, че ще има пак потънали в дълбока нелегалност лидери... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още