IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите имат удължен срок да регистрират договорите за аренда

Общият бюджет на директните субсидии за 2015 г. е 1,4 млрд. лв.

14:13 | 20.01.15 г.
Фермерите имат удължен срок да регистрират договорите за аренда

При тазгодишната кампания за директните плащания фермерите ще ползват удължен срок, за да регистрират правното основание за ползване на земята. Това стана ясно на пресконференция в агроминистерството, на която министър Десислава Танева представи новата кампания за директните субсидии.

Припомняме, че предишното Народно събрание прие законови промени, според които субсидии за нивите могат да получават само стопани, които имат някакво правно основание за ползване на масивите.

„Всички областни дирекции „Земеделие“ са готови да регистрират правните основания, така че да няма ощетени фермери в кампанията за директни плащания“, заяви Танева.

Заместникът й Васил Грудев поясни, че срокът за регистрация на правното основание е удължен до 15 февруари.

„Тазгодишната кампания за директните плащания за обработване на земята ще се проведе по нови правила. Тези плащания са с бюджет 1,4 млрд. лв. и ще се получават по общо шест схеми“, посочи Танева.

Ето ги и основните схеми на директните плащания:

Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) ще е основна схема за директните плащания в България до 2020 г. Бюджетът на схемата през 2015 г. се очаква да достигне над 597 млн. лв.

Освен плащания по СЕПП земеделските стопани ще могат да получават и зелени директни плащания. За тях е определен бюджет от 464 млн. лв. За да получат зеленото директно плащане, фермерите трябва да изпълнят три условия: разнообразяване на културите – сеитбооборот, запазване на постоянно затревените площи и поддържане на екологично насочени площи.

Преразпределително плащане – всички земеделци получават по-висока субсидия за първите 300 дка. Бюджетът на схемата е 109 млн. лв.

Млади фермери – схемата е с бюджет 7 млн. лв. Новостартиращите земеделци до 40 години ще ползват добавка от 25% към плащането по СЕПП за своите първи 300 дка.

Схема за дребни земеделски стопани -  най-малките ферми ще получават подпомагане от 500 до 1250 евро, но веднъж като заявят участие през 2015 г., не могат да излязат от схемата до 2020 г.

По схемата за обвързаната подкрепа ще се подпомогнат приоритетни сектори като животновъдство, плодове и зеленчуци, като за тези схеми през 2015 г. са предвидени около 232 млн. лв. От тези средства 31 млн. лв. са за протеинови култури.

Схеми за обвързана подкрепа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още