IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплащането на субсидиите за ниви започва на 25 януари

Очаква се подпомагането за декар да е 27 лв., съобщи Румен Порожанов

10:55 | 15.01.15 г.
Изплащането на субсидиите за ниви започва на 25 януари

На 25 януари започва изплащането на директните субсидии за фермерите за обработваните от тях ниви. Очаква се за целта Министерството на финансите да осигури 850-900 млн. лв. Парите ще стигнат до банковите сметки на близо 100 хил. фермери. Това съобщава в интервю за вестник „Труд“ Румен Порожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Очаква се субсидията за декар да е 27 лв., което е намаление спрямо изплащаните миналата година 30 лв. за декар. „Причината е, че заявените площи за подпомагане са 3,845 млн. хектара, а сме защитили пред ЕК подпомагане на 3,492 млн. хектара. Увеличената площ, за която се иска субсидия, налага една редукция от около 10% на субсидията“, разяснява Порожанов.

С плащането през януари няма да бъдат платени субсидии за парцели със застъпвания и новата схема за преразпределителните плащания (при която се дават допълнителни средства за първите 300 декара). За преразпределителното плащане ще се изчака Брюксел да възстанови на българския бюджет платените през януари субсидии. Така доплащането от около 150 млн. лв.  може да започне в края на март - началото на април.

„Преразпределителното плащане за първите 300 дка се очаква да е по 12,38 лв. за декар. Така че до пролетта общата субсидия на фермерите от двата транша ще излезе около 40 лв. за декар“, обяснява шефът на ДФЗ.

При проверки на ДФЗ са установени около 170 кандидати, които са намалили площите си под 300 дка, за да получават допълнително преразпределително плащане.

Румен Порожанов смята, че от 1 март фермерите ще могат да кандидатстват по нови схеми за директни плащания – за млади фермери, за дребни фермери, за зелена компонента, за памук и т.н. Той обаче отчита, че е забавена подготовката във Фонда и в агроминистерството по въвеждането на изискванията за новите субсидии.

„Първите действия реално започнаха със служебното правителство. В момента работят екипи от Министерството на земеделието и фонда ежедневно по схемите. Пред приключване е формата на заявлението за кандидатстване за субсидиите, тества се пилотно в някои общини. Така че нашата нагласа е софтуерната подготовка на фонда да започне втората половина на януари т. г. и до началото на кампанията всички нови схеми ще бъдат отворени“, обещава той.

„За младите фермери се обсъжда за първите 300 дка, които имат, да получат до 25% допълнително към базовата субсидия. Разбира се, има изискване да са до 40 години. Окончателно правилата ще станат ясни в следващите 2 седмици, докогато ще е готова наредбата на министерството“, допълва шефът на ДФЗ.

Във връзка с новите правила на ЕК да има зелена компонента в директните плащания Порожанов коментира, че ако фермерите не покрият зелените изисквания, санкции ще има, но те тепърва ще станат ясни с наредба на МЗХ.

Запитан дали България е загубила само 50 млн. евро в края на 2014 г. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013, Порожанов отговаря: „С изчистване на някои счетоводни корекции загубата ще е 50 –53 млн. евро. За нас предизвикателството бе голямо, защото по предварителни разчети загубата възлизаше на 120 млн. евро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още