IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Начев: Приватизацията на болници ще подобри мотивацията на работещите в тях

Трябва да останат и здравни заведения със социални функции, заяви директорът на “Св. Екатерина”

11:17 | 29.06.15 г.
Г. Начев: Приватизацията на болници ще подобри мотивацията на работещите в тях

Приватизацията на болници ще подобри мотивацията на работещите в тях и ще засили отговорността им към финансовото състояние на здравните заведения. Това каза пред БНТ директорът на болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.

По информация от в. "Преса" здравният министър Петър Москов предлага 67 лечебни заведения да отпаднат от забранителния списък за приватизация и така да стане възможно раздържавяването на „Пирогов“, Александровска болница, Майчин дом, ИСУЛ, болница „Св.Екатерина“, университетски и многопрофилни болници и др.

Проф. Генчо Начев коментира, че отдавна е привърженик на приватизацията, която би трябвало да доведе до повече отговорност към финансовото състояние на болниците, стига да е направена по определени правила, така че да не носи негативи. “За човек, който е повече от 40 години в здравеопазването, няма стряскаща новина”, каза професорът.

Според него при евентуална приватизация министърът би трябвало да продължава да влияе върху политиката в сектора и да я определя.

“Винаги съм бил привърженик на това да се приватизира дейността, защото всъщност не са много желаещите да приватизират сгради в състоянието, в което са по-голямата част от болниците в България”, заяви Начев. Той отбеляза, че общинските болници никога не са били в забранителния списък. Така че е можело да бъдат приватизирани, стига някой да вижда перспективи във финансовата стабилност.

Проф. Начев допълни, че при някои болници трябва да останат социалните функции, а не фокусът да е върху печалбата в края на годината.

Той смята, че ако неговата болница бъде приватизирана, ще са подобри мотивацията на работещите там – те ще знаят, че възнагражденията им ще са пряко свързани с финансовите резултати.

„Във всички случаи дисциплината ще се подобри, ако хората участват в тази приватизация. В момента се мъчим да променяме манталитета само с добри приказки, с даване на пример, а когато заиграят морковът и тоягата в по-реален смисъл, тогава би трябвало и манталитетът да се промени по-бързо”, смята Начев.

Той подчерта, че средствата за здравеопазване са малко. Въпреки че растат през последните години, не се наблюдава подобрение на качеството, защото няма ефективно изразходване на тези средства. Според него основният проблем, който виждаме, не е в болничната помощ, защото здравните заведения са изразходвали около 52% от бюджетите си към полугодието. Докато бюджетът за лекарства е многократно надхвърлен и там трябва да се направят анализи – за съотношението между генерици и патенти, за съучастието на хората, препоръча експертът.

Запитан какви са резултатите от обединението на болници, той подчерта, че към момента няма такова обединение.

„Има създадено гражданско сдружение, което даже не е юридическо лице. То прави програма до края на годината какво може да се оптимизира, така че разходите да се намалят. Иначе аз съм за обединение, което да обхване и медицински дейности, за да няма конкуренция в рамките на държавната собственост“, каза професорът.

Той допълни, че държавата трябва да плаща само лечението на тези, които наистина не могат да си го позволят. Сега 70% от хората с неплатени вноски могат да си ги платят, смята проф. Начев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още