IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Сметката в здравния сектор не излиза

Премиерът Борисов призова към подкрепа за предлаганата от кабинета здравна реформа

12:04 | 23.06.15 г. 3
Горанов: Сметката в здравния сектор не излиза

Има реален риск в края на годината здравната система да изпита доста сериозни затруднения заради текущото финансово състояние, каза финансовият министър Владислав Горанов по време на форум, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), под надслов „Здравната реформа: Бизнес диагноза“.

От 2009 г. насам разходите за здравеопазване нарастват с изключително бърз темп спрямо общото икономическо развитие на държавата, посочи Горанов. През 2009 г. разходите за здраве са били 2,6 млрд. лева, а през 2014 – близо 4 млрд. лева. Номиналният ръст достига 30-40 на сто, като не наблюдаваме такъв ръст нито при инфлацията, нито в БВП, коментира той.

“Това ще постави и въпросът за натиск върху другите сектори, които финансира правителството, и затова решенията в здравния сектор трябва да бъдат взети много бързо”, каза Горанов.

Той обърна внимание, че очертаващия се недостиг в бюджета на Здравната каса в края на годината е 200 млн. лева и затова е нужна подкрепата за мерките, които Москов предлага.

Горанов каза, че няма общество, което да може да издържи такъв фискален натиск. Той посочи, че през 2014 г. спрямо 2013 г. общото нарастване на приходите по консолидирания бюджет е приблизително 440 млн. лева, като почти същото е и общото нарастване на разходите за здравеопазване през 2014 г.

„Искам още отсега да алармирам, че случващото се в здравната система е в състояние на свободно падане и това неминуемо ще се прояви в следващите няколко месеца, ако много бързо не се вземат някакви мерки“, каза Горанов.

“Има голям риск тази година парите от здравни вноски, които събира касата ,да не стигнат да се покрият разходите и този проблем повдигам като финансов министър отдавна”, посочи той и се обърна към участниците във форума с думите: “Колеги, сметката не излиза, трябва много бързо да се предприемат решителни действия в следващите месеци“.

Горанов подчерта, че усилията на здравния министър Петър Москов трябва да бъдат подкрепени, за да може бързо възможните мерки за балансиране на системата да бъдат придвижени. По думите му популизмът отново надделява при гласуването на здравната реформа и темповете, които гони правителството, не се постигат заради начина, по който се води дебатът – “с много популизъм и с никакво желание да се види проблемът – неефективна система, което води до ескалиране на проблемите и до твърде висока цена, която обществото плаща”.

В изказването си по време на форума премиерът Бойко Борисов също призова към подкрепа за предлаганата от кабинета здравна реформа.

„Ако направим една сметка, ще видим, че в здравната система влизат 8 млрд. лева годишно. Още 8 млрд. бих дал, ако тук хората кажат лекуваме се добре, всичко е добре, не доплащаме. Здравето няма цена, ще отрежем магистрали, каквото искате, но здравето няма цена. Само че всяка година все повече и повече недоволни“, каза Борисов.

Той упрекна партиите от управляващото мнозинство, че не са гласували в бюджетна комисия здравната реформа и предупреди, че лично ще следи какво се случва. „Имате 4 млрд. лева и все не ви стигат“, обърна се той към ръководството на Касата.

“При вас наливаме по десет магистрали Тракии отгоре и все не стига и пак си правите крива сметка“, каза Борисов и се закани, че утре ще присъства на гласуването в пленарна зала на предлаганата реформа за сектора.

Борисов подкани Касата да си направи разчетите, защото “да сервирате на правителството в края на годината по 300-400 млн. лева сметка няма да стане”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
umerena
преди 8 години
Правителството да върне "онези" милиони,които взе от Здравната каса при предишния мандат на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
КРАЖБИТЕ СА МНОГО и със сливането на болниците ще се ограничат повечето Въпроса е защо повече от 10год. не се въвеждат електронни здравни карти които ще ограничат кражбите и защо се откраднаха 2 млрд.лв. - http://darikfinance.bg/***/97669#commentsЕто данните на Евростат и Св.банка - http://ime.bg/var/images/Health_Care_System_Maria_Neeva_revised.pdfРазхода за здравеопазване като процент от БВП у нас е под средният за ЕСВ ЕС средно 73% държавата дава за здраве а у нас е 53%''За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088ако имахме системата ''Семашко'' или ''Бевъридж'' България ще е 1 в света - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=19808Дал съм още факти тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Ами няма да излиза докато болниците крадат така безочливо. Може ли да те вкарат в болница само за да откраднат парите за изследвания, които си си ги платил преди това и вече са ти направени, но не ти ги дават докато не извисиш в болницата за да УКРАДАТ касата???!!! В Александровска е очевадно, но пък за награда им дадоха св. Иван Рилски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още