IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ не подкрепи идеята за повече представители на държавата в НЗОК

Предложението е част от реформата на Петър Москов и е одобрено от правителството

12:52 | 16.06.15 г.
ГЕРБ не подкрепи идеята за повече представители на държавата в НЗОК

Депутатите от ГЕРБ гласуваха с опозицията срещу предложението на здравния министър Петър Москов да се увеличи присъствието на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. Искането беше една от промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от Москов и подкрепени от правителството.  

Текстовете на закона се разглеждат днес на извънредно заседание на Народното събрание. Липсата на кворум провали заседанието на 5 юли, когато по програма депутатите трябваше да разгледат промените в здравното осигуряване и мораториума за износ на дървесина. 

"За" увеличаването с двама членове на държавата гласуваха Реформаторите и Патриотите. Сред гласувалите против бяха ГЕРБ, БСП и ДПС.  

В пленарната зала здравният министър отново защити предложението си. "Държавата сте вие, това не е нещо имагинерно", каза Москов на депутатите. Той обясни и че ако те искат волята им да се чува в Касата, трябва да й осигурят възможността да защитава решенията им.  

Тунчер Кърджалиев от ДПС нарече предложението на министъра "практическо одържавяване на Надзора".

"Увеличаването на Надзорния съвет с още двама члена, представители на държавата, се нарича приватизация", каза той.  

Здравният минисър пък попита дали депутатите знаят защо една операция в онкологията струва 1 200 лева. "Докато нямате отговор, не ми казвайте, че браните обществените пари", каза Москов на депутатите.    

Георги Търновалийски от БСП му отвърна, че хората, които той е утвърдил в Касата, трябва да му дадат отговор на този въпрос.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още