IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Няма нужда от отделен закон за правата на пациента*

По-високи здравни осигуровки за тези, които не ходят на профилактични прегледи, предлага министърът

11:10 | 08.06.15 г. 1
Москов: Няма нужда от отделен закон за правата на пациента*

Няма нужда от отделен закон за правата на пациента, ако те са детайлно регламентирани в отделните здравни закони. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на кръгла маса в парламента, посветена на темата.

Москов беше категоричен, че със сигурност трябва да има надграждане на законовата регламентация за правата на пациентите, но според него това не е необходимо да става чрез отделен закон, а чрез „вграждане“ на законови текстове, гарантиращи правата на пациентите.

За Москов правата на пациента могат да бъдат на сто процента гарантирани и чрез сегашната нормативна уредба, като бъдат надградени.

Здравният министър призна, че в момента пациентът не е в центъра на системата, но подчерта, че едва ли отделен закон ще промени ситуацията. Според него удачен вариант е цялостна законова промяна чрез различни наредби. Ако всички закони са уредени, няма да има нужда от отделен за пациента, заяви Петър Москов.

Той коментира, че в Закона за здравното осигуряване, който вече е на етап второ четене в пленарна зала на Народното събрание, също има редица текстове, гарантиращи правата на пациента. Здравният министър посочи, че се въвежда като критерий удовлетвореността на пациента от лечението, като от това ще зависи и възможността болниците да сключват договор със Здравната каса. Връща се и темата за акредитациите, продължи министърът, като подчерта, че това е също гаранция за качество.

Разделянето на медицинската помощ на два пакета – основен и допълнителен, също е в полза на пациента, допълни Москов. Според него основният пакет гарантира изцяло безплатно лечение за определени заболявания. Въвеждането на критерий за комплексно лечение също е вид гаранция за пациента, каза той.

Всички тези параметри, които сега въвеждаме чрез Закона за здравното осигуряване, гарантират правата на пациента, въпреки че не са в отделен закон, обобщи Москов.

Според Националната пациентска асоциация и други организации обаче в сегашното законодателство има съществени пропуски при защитата на правата на пациентите. Организациите смятат, че най-добрият вариант е да се обособи отделен закон.

Според председателя на асоциацията Станимир Хасърджиев няма ясно разписана процедура за това към кого да се обърне пациентът, пострадал от здравната система. Понякога лекари отказват за участват в експертиза, няма регламентация и на санкциите и обезщетенията за пострадали пациенти, смята той.

Има доста дефинирани права на пациента и в настоящото законодателство, но основният негатив е, че то е силно фрагментирано, каза по време на дискусията Станимир Хасърджиев. По думите му няма процедура кой, как и къде следи за спазването на правата на пациентите, а тази фрагментираност ги обърква.

Липсва и яснота за сроковете, в които се произнасят институциите по даден казус, продължи Хасърджиев и такива трябва да се дефинират, каза той.

Според него законово трябва да се опише кой обезщетява пострадали пациенти, кой и какви санкции налага, защото сега хората с години не могат да получат справедливост.

В крайна сметка Хасърджиев обобщи, че и в сега „отворените“ закони може да се допълнят някои текстове, така че да се попълнят пропуските.

Той постави темата за финансирането на пациентските организации, защото по думите му не трябва да има съмнение в прозрачността и в това, че лобират за някого. Според него държавата трябва да поеме финансирането им по ясни критерии.

На това Москов коментира, че още от тази година държавата има ресурс, но няма яснота за легитимността на различните пациентски организации.

Директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев посочи, че може да има различни закони или един отделен за пациентите, но е важно да има постоянен и ефективен контрол по спазването им.

За да се гарантират правата на пациентите е нужно да се осигури равен достъп до еднакво качество, да има национална здравна карта, да се подсигури продължаващо обучение на лекарите, да се гарантира правото на иновативно лечение, каза още Начев.

По време на форума Петър Москов предложи по-високи здравни осигуровки за тези, които не ходят на задължителните профилактични прегледи. Другият вариант е тези хора сами да си покриват разходите по лечението, за което е можело да има превенция. Ако пациентите не посещават профилактично лекар, болестите се развиват и в последствие се увеличават разходите по лечението, каза министърът. Според него мярката може да се въведе още от догодина, макар че до този момент не е включена в плановете на МЗ.

Успоредно с това се обмисля и промяна в трудовото законодателство, която да позволява взимане на еднодневен отпуск за посещение при лекар и по този начин да отпадне масовото оправдание на хората за липса на време.

Още видеа гледйте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

* Актуализирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Я кажи, г-н Москов, защо задължавате хората да се бодат с ваксини?И защо едно време бяха 5-6, а сега са към 30?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още