IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани пак излязоха на протест заради съдебната реформа

Протестиращи блокираха движението на "Орлов мост" в София, пак ще правят шествие до Съдебната палата

20:28 | 10.12.15 г. 6
Граждани пак излязоха на протест заради съдебната реформа

За втори пореден ден в София се проведе протест срещу конституционните промени, приемането на които доведе до оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Тази вечер протестът се проведе под надслов "Ще метем".

Припомняме, че Иванов подаде оставка, след като парламентът бламира предложенията му за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

Вместо да приемат поправките за разпределението на квотите в съдийската и прокурорската колегии в разделения Висш съдебен съвет, станали известни като “исторически компромис”, депутатите гласуваха предложението на АБВ, което предвижда прокурорите да доминират в тяхната колегия, като се намалява броя на членовете в тяхната колегия, излъчени от политическата квота, а в съдийската колегия се увеличават членовете, излъчени от парламента.

Същата вечер стотици се стекоха на протест пред Народното събрание с искане за осъществяване на реална съдебна реформа. Гражданите блокираха движението по бул. “Цар Освободител”, на “Орлов мост”, а след това се отправиха към Съдебната палата.

На протеста тази вечер полицията се опита да направи кордон и да не допусне хората да затворят кръстовището. За да не се стигне до сблъсъци обаче, органите на реда пропуснаха протестиращите и движението беше блокирано. 

Плановете на протестиращите са и тази вечер след “Орлов мост” отново да поемат към Съдебната палата, както вчера, съобщава Dnes.bg.

Демонстрантите призовават за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
trendline
преди 8 години
Няма да се случи реформа. 25 години си я нагласиха съдебната система да си ги обслужва самите тях. Мижай да те лъжем е всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 19
marto76
преди 8 години
Това не са граждани!!! Това са платени провокатори, на граждански договори към фондацийката "Америка само за някои българи" и близки до кръга "Капитал"! Какво ще метат? Най-добре да ги изметем тях! Не може 100 пискливи хорица, които служебно се събират на Орлов мост да подменят вота на милиони българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 18
power grid
преди 8 години
Платените пак са по улиците.Зер иде Коледа требе се изкара некоя кинта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още