IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износител: Мораториумът изтече и няма защо експортът на дървесина да е блокиран

„Зелените“ настояват за дългосрочна забрана на износ на необработен дървен материал

12:16 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Мораториумът за износ на дървесина изтече и няма причина експортът да е блокиран, твърди представител на сектора, засегнат от забраната.

„Според нас вече забрана няма – нито в решението на Народното събрание, нито в наредбата пише, че мораториумът е обвързан с допълнително условие като промени в Закона за горите“, заяви пред Investor.bg инж. Огнян Огнянов – представител на износителите на дървесина. Засега никой не е пробвал да изнася и не се знае как ще реагират митничарите, но МЗХ може да издаде нова заповед, обясни той.

Огнянов съобщи, че всъщност износът за турския пазар продължава. За да отговорят формално на митническите изисквания, на пристанище Бургас фирми смилат дървесината на чипс. Това по думите му не било икономически изгодно, тъй като така на корабите се товарят по-малки количества.

Огнянов посочи още, че никой не е догледал, че в Държавен вестник пише решение „за спиране на износа и изпращанията“, но в точка 1 на решението е записано само „изпращанията“. В заповедта на министъра пък e записано само „износа“. „Сега няма да протестираме, можем да изчакаме още няколко дни за гласуването на промените в Закона за горите, но според нас забрана няма“, допълни той.

Припомняме, че Парламентът прие решение за спиране на износа и изпращанията на необработен дървен материал на 4 март 2015 г. за срок от три месеца, а решението беше публикувано в Държавен вестник на 10 март. След това на базата на това решение МЗХ издаде наредба за спирането на износа. Това според управляващите трябваше да реши временно проблема с незаконните практики в горите. Забраната предизвика протести на фирми износители.

Междувременно агроминистерството трябваше да подготви промени в Закона за горите и различни наредби, които вече са факт. Депутатите обаче не разгледаха закона миналата седмица, тъй като не се събра кворум. 

В позиция на „Зелените“ за мораториума, изпратена до медиите, се казва, че забраната е била „популистки опит на управляващите да компенсират липсата на адекватен държавен контрол в горите, който лесно беше заобиколен чрез леки финтове от дърводобивната мафия – чрез износ на дървесен чипс или сключване на сделки с чуждестранни фирми в страната“. Според тях и при действието на мораториума камиони с необработена дървесина са преминавали необезпокоявано в съседни държави – например  Румъния.

„Зелените“ обвиняват за лошото управление на горите влиянието на партии като ДПС, БСП и ГЕРБ. „Един от най-сериозните проблеми в борбата срещу незаконния дърводобив е размитата отговорност на участниците в дърводобивния процес, което води най-често до обвинения срещу ромите. Също така минималните заплати в контролиращите структури контрастира с двойно по-високото възнаграждение в дърводобива“, казва организацията.

Тя настоява търговията с дървесина да се изнесе далеч от гората чрез продажби от централни складове, така че фирмите за дърводобив да нямат право да търгуват с добитата дървесина. „Зелените“ искат още дългосрочна забрана на износ на необработен дървен материал, но също така и на дървесен чипс и други първични дървесни продукти от държавните гори. „При тези условия трябва да се премахне законовата възможност за дългосрочни договори за едновременно дърводобив и продажба, с което да се пресече корупционният натиск“, иска организацията.

Вчера зам.-министърът на земеделието Георги Костов беше категоричен, че докато не бъдат приети промени в Закона за горите, мораториумът остава в сила, въпреки изтичането на 3-месечния му срок.

Засега никой не се ангажира с оценка дали по време на мораториума незаконните сечи са намалели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още