IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мораториумът върху износа на дървесина засега остава в сила

Той ще падне след приемането на промените в Закона за горите

10:08 | 09.06.15 г. 2
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Докато не бъдат приети промени в Закона за горите, мораториумът върху износа на дървесина остава в сила, въпреки изтичането на 3-месечния му срок, каза пред БНР зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Днес изтича тримесечният мораториум, наложен от управляващите с мотива, че през това време ще бъдат изготвени нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч.

Въпросът за мораториума трябваше да бъде разгледан от Народното събрание в петък (5 юни), но заседанието се провали заради липсата на кворум.

Георги Костов коментира по този повод: „Надявам се, че липсата на кворум на петъчното заседание няма общо с разглеждането на промените в Закона за горите. Надявам се, че времевата дупка ще бъде само няколко дни. Още утре, ако няма нещо извънредно, трябва да бъде разгледан на първо четене в парламента“.

Той припомни и основните промени в Закона, предложени от агроминистерството - забрана за извършването на дейности в тъмните часове на денонощието, всички камиони, които влизат в гората, ще са с GPS-и, дават се повече правомощия на служителите по горите в рамките на едно държавно горско предприятие. Ще има и допълнителни  курсове за горските.

Сигнали за незаконна сеч вече могат да се подават на телефон 112, свързан пряко със системата на горите. Често в рамките на половин час може да се реагира, допълни Костов.

Припомняме, че неколкократно износители на дървесина организираха протести заради забраната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
todor6104
преди 8 години
Какво ще стане с хилядите кубици паднала маса и дървета с изпочупени върхове от последния мокър сняг. На места гората е унищожена на 80%. Всичко това трябва да се извози и реализира, в противен случай ще изгние и ще зарази и малкото здрави дървета. Целта е да падне цаната на дървесината и да заработят централите на био-маса, които да продават енергията на 50ст./кWh. Дори и сега без политически и чиновнически чадър не може да се изнесе една треска от гората. С промените се цели да затормозят работата на тези, които работят по правилата, а който си плаща ще си прави каквото си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още