IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерки срещу незаконния дърводобив предлагат природозащитници

Търговете да са централизирани и електронни настоява коалицията "За да остане природа в България"

15:50 | 20.05.15 г.
Мерки срещу незаконния дърводобив предлагат природозащитници

Промените в законодателството за дърводобива, предложени от правителството, няма да решат проблема заради  високите корупционни нива в горския сектор. Това твърди коалицията "За да остане природа в България".

Организацията е внесла днес становище по предложените от правителството промени в Закона за горите, които бяха подготвени, след като през март парламентът прие мораториум за износа на дървесина заради незаконния добив.

Според природозащитниците предложените мерки са необходими и навременни, но няма да постигнат търсения ефект.

Припомняме, че в проекта за изменение на Закона за горите се предвиждат промени, свързани с изработването на планове и програми, включително изработването на областни планове за развитие на горските територии. Забранява се извършването на сеч през тъмната част на денонощието, въвежда се изискване моторните превозни средства за превоз на  дървесина да бъдат снабдени с GPS устройства. Успоредно с това ще се разработва  електронна система за издаване на превозни билети онлайн.

Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видео наблюдение, разширяват се правомощията на горските инспектори, въвеждат се изисквания за ценза на лесовъдите. С промените се въвежда отново възможността територии, които представляват гора и които са били гори до влизане в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, но са възстановени като земеделски, да бъдат включени в горските територии.

Природозащитниците обаче предлагат 16 мерки с цел ограничаване на незаконния дърводобив.

Те настояват Законът за горите да ограничи износа на незаконна дървесина, като се разреши единствено на държавните горски предприятия да изнасят необработена дървесина от държавни гори.

Предлага се още забрана за дърводобив извън работно време и контролните органи да имат правото да конфискуват всички средства, използвани за незаконен добив и транспорт, независимо от собствеността. На конфискация следва да подлежат и моторните триони на лица, хванати в гори без позволително за сеч или разрешително за моторния трион.

Мащабните сечи в частните гори могат да се ограничат, ако Законът изисква съгласието на всички законни собственици на всяка гора, а не само на един от тях, без знанието на останалите, смята коалицията.

Природозащитниците смятат, че това са прости за прилагане мерки. За да не се разпиляват усилията на контролните органи, според тях следва да се ограничи срокът, в който се позволява дърводобив в дадено насаждение.

Те предлагат още добитата в държавни и общински гори дървесина да се продава предимно от централен склад и чрез електронни търгове. Задължително да се премахне използването на хартиени превозни билети, които според тях са основно средство за "узаконяване" на произхода на незаконно добитата дървесина.

Екоактивистите настояват да се въведе централизирана електронна система за проследяване на движението на добитата дървесина, до която да има широк достъп и да позволява гражданите да изискват проверки за законността на дървесината върху всяко превозно средство.

В Закона за горите трябва да бъде ясно вменена и материална отговорност на всички участници в дърводобивния процес при допуснати нарушения, за да се прекрати порочният модел отговорността за всички нарушения в горите да се прехвърля на секачите, които са предимно от ромски произход, се казва в предложението.

Екоактивистите се обявяват против концесиите за дърводобив. Те предлагат да бъде премахната възможността за сключване на дългосрочни договори за възлагане на добив на дървесина и продажба на дървесина на корен, с изключение на продажбата на добита дървесина. Те твърдят, че дългосрочните договори „при сегашните високи корупционни нива създават условия за още по-занижен контрол и още по-значителни злоупотреби“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още