IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пъти се е увеличил запасът на българските гори за половин век

Издадените актове не спират бракониерите, твърдят от Съюза на лесовъдите

15:00 | 08.04.15 г.
Три пъти се е увеличил запасът на българските гори за половин век

Запасът на българските гори за последните 50 години се е увеличил три пъти - от 200 млн. куб. м в момента той е повече от 640 млн. куб. м стояща дървесина. Това каза в Русе в отговор на въпрос председателят на Съюза на лесовъдите в България проф. Иван Палигоров, предаде БТА.

По думите му прирастът на българските гори се е удвоил - от 7 млн. куб. м преди 15 години в момента се отчитат повече от 14 млн. куб. метра.

"Ползването на дървесина не надхвърля от 5,5 до 7 млн. куб. м годишно. Изчисленията показват, че ако увеличаваме стоящата маса с 14 млн. куб. м на година, а ползваме половината от дървесината, това означава, че ние непрекъснато имаме едно разширено производство по отношение на стоящата дървесина", каза Палигоров.

Той обясни, че в България вече има и списък на т. нар. инвазивни видове, чието залесяване трябва да бъде ограничено, тъй като могат да нарушат биологичното разнообразие на местните естествени видове. Инвазивни видове са пауловнията и акацията.

Палигоров обясни, че един от основните проблеми в системата е ниското заплащане на служителите, което води до голямо текучество на специалисти с висше и със средно образование.

По отношение на незаконните практики в горите той отбеляза, че средногодишно във всяка регионална дирекция по горите се издават между 800 и 1200 акта за нарушения, като само от 12 до 18% от тях влизат в сила. В някои регионални дирекции дори имало издадени по 20-30 акта на един нарушител, но това не му пречело да продължава незаконните си действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още