IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът е обжалвал решението на ВАС за лимитите на болниците

Мотивите за жалбата все още не са оповестени

17:59 | 28.05.15 г.
Кабинетът е обжалвал решението на ВАС за лимитите на болниците

Министерският съвет е обжалвал решението на Върховния административен съд, според което финансовите ограничения на болниците трябва да отпаднат.

Мотивите за жалбата все още не са оповестени, съобщава се на сайта на Центъра за защита на правата в здравеопазването - една от пациентските организации, които осъдиха новата методика за финансиране на болниците.

Според нея болниците трябваше да получат с 5% по-малко в бюджетите си от миналата година, а надлимитната дейност да не им се заплаща от Националната здравноосигурителна каса. Текстовете от методиката предвиждаха Здравната каса да залага фиксирани бюджети, които трябва да са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост от това дали болницата работи и спешни случаи.

Съдът отмени методиката, с която Министерският съвет наложи лимити за изплащането на пари на болниците на 15 май.

В доклада на върховните съдии беше посочено, че оспорваното постановление ще причини имуществени вреди на лечебните заведения, изразяващи се в понасяне за собствена сметка на разходите за оказана медицинска помощ, а за пациентите ще настъпят значителни и трудно поправими вреди поради ограничаване на достъпа им до своевременна и качествена медицинска помощ.

Магистратите също така посочиха, че определянето на стойностите в рамките на бюджета на НЗОК за болнична помощ ще доведе до незаплащане на определени дейности, извършени от лечебните заведения, и това би довело до настъпване на имуществени вреди за тях. Лимитирането на дейността на здравните заведения ще ограничи правото на пациента да се ползва от предпочитана от него болнична помощ в определено лечебно заведение, смятат от съда.

„Интересно е с кой от изводите на съда не е съгласен МС и какви аргументи противопоставя на очевидното и за магистратите ограничение на правата на пациентите и увреждане на законните интереси на лечебните заведения от наложените лимити“, посочват от пациентската организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още