IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Има основание да подкрепим промяна в правилата за командировани работници

Това трябва да стане срещу подкрепа за български приоритет, казва бившият социален министър

09:21 | 31.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има основание да се подкрепи промяна в директивата за командировани работници, както настоява президентът на Франция Еманюел Макрон. Това не е приоритет за нас, не са много и работниците. В замяна България би могла да поиска подкрепа за свой приоритет. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria бившият социален министър във второто правителство на Бойко Борисов Ивайло Калфин. 

Припомняме, че при посещението си в България Макрон се обяви за промяна на правилата, които позволяват наемането на служители от източноевропейските страни членки при по-ниско заплащане. Това се получава, тъй като работниците в строителството, превозите и промишлеността  от Източна Европа се водят командировани и така получават заплати и осигуровки според стандарта в родните си страни. Реформата на директивата за командированите работници бе едно основно предизборно обещание на Макрон.

Ивайло Калфин изтъкна, че не е правилно дейността на командированите работници да се нарича  „социален дъмпинг“. Дъмпинг е, когато продаваш нещо под себестойността му. Но това не е случаят, каза той.

„Проблемът е друг. Той е, че там, където има национално законодателство, в повечето случаи свързано с дадени договорености за минимални заплати, в един момент се появяват изпълнители от други страни, които не спазват националните договорености“, посочи той.

„Това е проблем. Проблем и за изпращащата, и за приемащата страна. Не се спазва работно време, не се спазват условията на труд, поради причината, че работникът е назначен на работа в Полша и България например, а работи в Швеция или Германия“, допълни бившият социален министър.

По думите му има логика да се променят настоящите правила, но същевременно не трябва да се стига до крайности.

Вижте още тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още