IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картини от КТБ отиват в Националната художествена галерия

Близо 300 картини са изнесени днес от трезора на банката

14:46 | 06.01.15 г.
Картини от КТБ отиват в Националната художествена галерия

Картини и други предмети с художествена и културна стойност от трезора на КТБ ще бъдат съхранявани в Националната художествена галерия в София, съобщи Министерството на културата.

За целта прокуратурата е поискала съдействие от министър Вежди Рашидов.

Комисия от Министерството ще направи и исканото от прокуратурата експертно становище на творбите от трезора на банката с отнет лиценз.

Близо 300 картини, собственост на банкера Цветан Василев, са били изнесени днес от трезора на банката като обезпечителна мярка, информира БТА.

Припомняме, че се очаква делото за отнетия лицез на банката да бъде на 9 февруари 2015 г.

След като на 4 декември 2014 г. започна изплащането на гарантираните влогове, до края на работния ден вчера депозантите са се разпоредили с 3,219 млрд. лв., по данни на Фонда за гарантиране на влоговете.

Припомняме, че на 20 юни 2014 г. КТБ беше поставена под особен надзор, а на 6 ноември БНБ отне лиценза й.

Основният акционер в банката Цветан Василев бе обвинен в източването на 206 млн. лв. от КТБ и бе обявен за международно издирване. Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Съдът в Сърбия все още не се е произнесъл по искането на българската прокуратура за екстрадицията на банкера.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още