IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крум Зарков: Предложеният антикорупционен закон от МП няма да сработи

Всеки сигнал, независимо дали е анонимен, трябва да бъде положен на проверка, категорични са от БСП

11:09 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложеният текст на антикорупционен закон от Министерството на правосъдието (МП) няма да сработи, защото според нас е концептуално сгрешен. Не се поддава на подобрение, а трябва да бъде изцяло преработен по три основни линии. Това казва в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) заместник-председателят на БСП Крум Зарков.

Според социалистите трябва да се извади само една от дирекциите на ДАНС - Специализираната дирекция, която се занимава с наблюдение на корупционни прояви на висши длъжностни лица и върху тази основа да се надгради и да се получи един цялостен и ефективен орган. Според БСП Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и тази за конфликт на интереси не трябва да се сливат, защото имат коренно различни функции и обединението им ще доведе до пълната им неработоспособност.

По въпроса за анонимните сигнали Крум Зарков каза, че всеки сигнал, независимо дали е анонимен, трябва да бъде положен на проверка. 

„Този, който се подпише с името си, ще получи право на обратна информация. Има предвидени специални текстове за защита на сигнализиращите граждани. Предвижда се Агенцията да може да се сигнализира и по медийни публикации“, обясни той.

Според Зарков знаците, които се дават на високо ниво, транслират в цялата общественост. "Всеки от нас, който има допир с администрацията, мисли първо на кого мога да се обадя, а не какво и къде трябва да свършва", добави той.

Припомняме, че след като миналата седмица от БСП обявиха, че няма да подкрепят новия антикорупционен закон, предложен от правителството, и че ще предложат собствена концепция за борба с корупцията, партията представи вчера проекта си за специализирана агенция "Антикорупция".

Законопроектът на БСП е предоставен за обществено обсъждане. Предстоят консултации с представители на съдебната власт и съсловни организации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още