IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски обединява агенциите за инвестиции и малки и средни предприятия

Новата Агенция за икономически растеж ще отговаря за насърчаването на иновациите и инвестициите в България

17:37 | 09.05.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Лукарски обединява агенциите за инвестиции и малки и средни предприятия

Специална Агенция за икономически растеж ще отговаря за насърчаването на иновациите и инвестициите в България. Това предвижда законопроект за иновациите, публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg.

Крайният срок за подаване на становища по текстовете е 25 май.

Агенцията на практика ще изпълнява функциите на Българската агенция за инвестиции и Агенцията за малките и средни предприятия, които ще бъдат преобразувани, става ясно от текстовете.

С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта Българската агенция за инвестиции се заменя от Агенцията за икономически растеж в Закона за насърчаване на инвестициите като отговорна институция за осъществяването на държавната политика в областта на насърчаването на инвестициите.

Също с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се отменят текстовете от Закона за малките и средни предприятия, с които беше създадена ресорната агенция, и се дава право на изпълнителния директор на новата структура да участва в консултативния съвет за насърчаване на малките и средните предприятия към министъра на икономиката.

Предвижда се новата агенция да е на подчинение на министъра на икономиката. Тя ще подпомага разработването на иновации, като подкрепя, включително и финансово, изпълнението на научно-изследователски и развойни проекти, изпълнява мерки за развитието на иновациите, заложени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация, и участва в разработването на Стратегия за насърчаване на инвестициите в страната в сътрудничество с органите на изпълнителната власт и заинтересовани неправителствени организации.

Предвижда се структурата да провежда и маркетинг и рекламна кампания на национално и местно ниво за представяне на България като добра дестинация за инвестиции, както и за насърчаване на иновациите и търговията. Реклама на България ще се прави и в чужбина.

Агенцията също ще събира и предоставя информация за налични европейски програми в помощ на инвестициите, иновациите и търговията, ще финансира научни проекти чрез научно-изследователски фондове, както и ще разработва и предоставя пакетни мерки за финансиране на малките и средните предприятия, стартиращи предприятия и подлежащи на сертифициране инвестиционни проекти.

Ведомството ще осъществява и обучения за бизнеса по отношение на научно-изследователската и развойна дейност и внедряване на иновации в малките и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Не. Ама рушветите ще се разпределят централизирано вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Pronto
преди 7 години
А бюрокрацията ще бъде ли съкратена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още