IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Редно е част от заема от 8 млрд. евро да отиде в икономиката

Естественият оборот на икономиката зависи от правната регулация и бизнес климата, каза министърът на икономиката

11:15 | 25.02.15 г. 2
Лукарски: Редно е част от заема от 8 млрд. евро да отиде в икономиката

Редно е част от заема в размер на 16 млрд. лв. да отиде в икономиката. Дял от парите ще отиде за разплащания на държавата с бизнеса, с което ще се намали вътрешнофирмената задлъжнялост. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той посочи, че вдигането на оборота и на потреблението ще стане не със средства от дълга. “Естественият оборот на икономиката зависи от правната регулация и бизнес климата”, коментира министърът.

Лукарски прогнозира, че при гласуването на дълга в парламента днес ще има спънки. Той посочи, че финансовият министър Владислав Горанов е допуснал грешка, като не е разяснил предварително параметрите на дълга пред коалиционните партньори. Сега е времето за теглене на такъв дълг, защото финансовите пазари в момента са подходящи, допълни Лукарски.

„Вярвам, че колегите ще го разберат и ще го подкрепят. Мисля, че това ще е последното комуникационно недоразумение и вече няма да се допуска такова", каза министърът на икономиката. “Харесвам като професионалист Владислав Горанов и вярвам на неговите аргументи за дълга”, допълни той.

Попитан какви са лостовете за борба със сивата икономика, Лукарски коментира, че по принцип основният лост е „да накараме фирмите сами да влязат в т.нар. прозрачен сектор“.

Като конкретна мярка той посочи, че Министерството на икономиката (МИ) предлага да се вдигне прагът за регистрация на фирмите по ДДС. „Още не сме фиксирали сумата, но 100 хил. евро, както е в ЕС, е доста високо за България", каза икономическият министър. По думите му тази мярка автоматично ще извади много фирми от сивия сектор, защото сега има практика механично бизнеси да се разделят на няколко фирми, за да не се регистрират по ДДС и да не внасят данъци.

Относно стратегията на МИ за съживяване на икономиката в Северозападна България Лукарски посочи, че ведомството е в процес на преговори за строителство на автомобилен завод в индустриална зона Видин. Голяма част от инвеститорите не искат да се афишират, преди да са подписали договорите, уточни той. И допълни, че преговорите са за инвестиция на стойност 120 млн. евро, като се предвижда реализацията на проекта да се осъществи в рамките на 2015 година. Той увери, че има инвестиционни интереси както към България, така и към Северозападна България.

Стратегията на министерството обхваща най-изостаналите части на Европейския съюз и на България, това са областите Видин, Враца и Монтана. Северозападният регион включва и две други области – Ловеч и Плевен, които са доста по-развити. „Самите те имат различно развитие една спрямо друга, но това, към което сме се насочили, са конкретни мерки, които ще се опитаме да реализираме“, посочи икономическият министър.

Министърът посочи, че държи на идеята си за създаване на държавна структура, по възможност от служители от Северозападна България, която да работи за оживяване на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Че то не трябва ли целият да отива за икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още