IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стоянова: Без оставка на Искров новият управител на БНБ ще чака до 10 октомври

Изборът няма да се провали, заяви председателят на бюджетната комисия

13:31 | 07.06.15 г. 1
М. Стоянова: Без оставка на Искров новият управител на БНБ ще чака до 10 октомври

Новият управител на БНБ при всички случаи ще бъде избран през юли. Това стана ясно от интервю на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) пред „Фокус“. 

Преди дни комисията гласува правила за избор на управител на БНБ и тогава Менда Стоянова заяви, че очаква в средата на юни оставката на Искров и избор на нов управител около 1 юли.

Сега тя коментира, че изборът няма да се провали, дори управителят на Централната банка да не си подаде оставката.

„Народното събрание може, даже е задължено по закон, три месеца преди изтичането на мандата на Искров, т.е. до 10 юли, да избере новия управител. Така че, ако Искров не си подаде оставката, новият управител ще бъде избран на 10 юли, а не на 1 юли. Важното е, че ако нямаме оставка на Искров, този нов управител няма да може да влезе веднага в длъжност, а ще трябва да изчака 10 октомври, когато изтича мандатът на Искров“, обясни тя.

По повод гласуваните правила за избор Стоянова посочи, че се очаква те да бъдат приети от Народното събрание, което тя очаква следващата седмица. След това парламентарните партии имат 7 дни за номинации.

След като приключат номинациите, те ще бъдат качени на сайта на Народното събрание, за да може към кандидатите да бъдат отправени въпроси. После следва изслушване в ресорната бюджетна комисия, а крайният избор ще бъде направен в пленарна зала.

По повод законопроекта, който предвижда падане на банковата тайна за банки в несъстоятелност, Менда Стоянова каза, че промените се предприемат, за да бъде удовлетворена нуждата на обществото от информация „за участниците в тази пирамида, наречена КТБ“.

Тя подкрепи намерението на президента едновременно с местния вот да има референдум за изборното законодателство. Според нея не би трябвало единствено политиците да решат въпроса да има ли задължително гласуване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
2012
преди 8 години
Оставка няма да има - това е ясно дори и за малките деца, а Менда на умрялото куче искров нож вади...мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още