IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местният добив на природен газ се увеличава през декември

В последният месец на годината се увеличава и производството на електричество, както и добивът на твърди горива

15:38 | 27.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Местният добив на природен газ се увеличава през декември

Ръст на местния добив на природен газ отчита Националния статистически институт за последния месец на миналата година. От юни 2014 година добивът намаляваше непрекъснато докато стигна минималните 5 млн. куб. метра през ноември. Данните за декември обаче показват, че от местните находища са добити 12 млн. куб. метра природен газ.

През лятото компанията Petroceltic, която разработва находищаат "Каварна", "Галата" и "Калиакра", обясни намалените количества с технически проблеми. 

Въпреки увеличението добивът е далеч от нормалните параметри – на годишна база количествата са с 50% по-малко. Нормално от българските находища се източва между 20 и 25 млн. куб. метра природен газ на месец.

Статистиката показва още, че през декември 2014 година в страната са доставени общо 344 млн. куб. метра природен газ. Тези количества са с 19% повече спрямо ноември и с 3,1% по-малко спрямо миналия декември.

В последния месец на миналата година расте и производството на електричество – с 11,3% на годишна база до 4,89 хиляди гигаватчаса. На годишна база също има увеличение – от 4,4 на сто.

От информацията на НСИ е видно още, че по-голямата част от тази енергия е реализирана в страната – доставките през месеца са в размер на 3,34 хил. гигаватчаса, което е с 11,4% повече спрямо ноември. На годишна база обаче има понижение на реализираната енергия на българския пазар в рамките на 4,5 на сто.

Добивът на твърди горива в страната също отчита увеличение през декември, но само на месечна база. През декември в страната са добити 3,4 млн. тона въглища, което е увеличение от 8,8% спрямо количествата, добити през ноември. Годишното изменение е от 11,1% в посока надолу.

В страната са реализирани 3,64 млн. тона твърди горива. Според статистиката това количество е с 11,1% повече спрямо ноември 2014 година. Спрямо предходния декември обаче реализираните на пазара у нас въглища са с 10,3% по-малко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още