IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метрото до бул. "Черни връх" тръгва на 31 юли

40 млн. лева струва строителството на отсечката и новата метростанция "Витоша"

15:26 | 19.04.16 г. 1
<p>
	Разширението на втория лъч на метрото при метростанцията &quot;Витоша&quot; на бул. &quot;Черни връх&quot; и ул. &quot;Сребърна&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Разширението на втория лъч на метрото при метростанцията "Витоша" на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна". Снимка: БТА

Строителството на метрото се извършва в срок, 99% от дейностите по втория лъч са приключили. Очаква се цялото строителство да приключи до края на юни. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на строителството на втория лъч на метрото при метростанцията "Витоша" на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

През юли ще се направят тестовете, за да може отсечката да влезе в експлоатация на 31 юли.

„През юли ще се правят приемателните комисии и изпитанията... засега са определили датата 31 юли да бъде пуснато това разширение на втората линия на метрото", посочи кметът, цитирана от Агенция „Фокус”.

„Около 40 млн. лева е стойността на цялото строителство, както на отсечката, така и на метростанцията”, каза градоначалникът. 

Фандъкова обясни, че това са още 1,3 км с една голяма метростанция с 6 входа и 6 изхода. На 4 от тези входове има асансьори с пълна достъпност. Очаква се около 20 хил. души допълнително да ползват метрото, което е най-удобният и екологичен транспорт.

„В момента се изгражда и третата линия. До края на 2019 година очакваме общо над половин милион души вече да използват метрото”, каза още кметът и подчерта, че с тази линия общата дължина на метролиниите ще надхвърли 40 км. За третата линия на метрото вече са поръчани нови мотриси.

Около 350 хил. души ползват дневно метрото в момента. Очакваме от август вече да са около 370 хил. дневно, каза още кметът на столицата.

Снимки от строителството може да видите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
bstoyano
преди 8 години
И всичкото това хубост на промоционална цена от 1.60 с ДДС. Ха честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още