IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млекопроизводители планират протест на 24 март

Фермерите са притеснени от трайно ниските цени на млякото

17:23 | 07.03.16 г.
Млекопроизводители планират протест на 24 март

Млекопроизводители планират протест на 24 март. Фермерите са решили това на събрание в Стара Загора, съобщи за Investor.bg Михаил Михайлов, председател на Националния съюз на говедовъдите в България.

Те настояват за среща с министър-председателя Бойко Борисов и също така искат завишен контрол върху вноса на млечни продукти.

Припомняме, че откакто Москва забрани вноса на млечни продукти от ЕС, от бранша се оплакват от нелоялна конкуренция – внос на евтини сирена от страните, които изнасяха големи количества за Русия. Според фермерите тези сирена се преопаковат в България и се представят за местно производство. 

В същото време в условията на отпаднала квотна система страните с развито интензивно животновъдство конкурират сериозно местните млечни ферми.

Михаил Михайлов уточни, че на срещата в Стара Загора са присъствали говедовъди от цялата страна, включително Враца, Русе, Ямбол, Стара Загора, Пловдив и Габрово.

„Хората са притеснени от ниските цени на млякото, които са такива над година“, каза Михайлов. Той обясни, че проблемът е особено сериозен за стопанствата, които не са успели да направят подобрения и така трудно се конкурират с големите ферми.

На срещата фермерите са повдигнали въпроса институциите да направят проверка има ли картел при млекопреработвателите, но към момента организациите им не са внесли сигнал в КЗК, заяви Михаил Михайлов.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още