IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР и спешна помощ ще синхронизират работата на екипите си по региони

Здравният и вътрешният министър са подписали съвместна заповед за това

14:54 | 08.12.14 г.
МВР и спешна помощ ще синхронизират работата на екипите си по региони

Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи ще си сътрудничат за предотвратяването на нападения над екипи на спешна помощ.

Министърът на здравеопазването Петър Москов и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков взеха решение за предприемане на колективни действия в тази посока, съобщават от здравното ведомство.

Двамата министри са подписали съвместна заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат общи действия за локализиране на местата, където в периода 2013-2014 година са констатирани прояви на насилие над спешни медици.

Със заповедта на директорите е вменено синхронизиране дейността на екипите на центровете за спешна медицинска помощ със структурите на МВР по региони – при посещения на спешни екипи в локализираните „рискови“ населени места.

На 10 декември ще се проведе среща между министър Москов и представители на ромските общности, както и с членове на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ във връзка с поемане на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на спешна помощ.

Мерките за съвместни действия идват след създалото се напрежение в последните дни и заканата на здравния министър Петър Москов, че спешната помощ няма да се отзовава на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Позицията срещна острата реакция на Българския хелзински комитет, който определи това като погазване на закона и фундаменталния етичен стандарт на медицината – Хипократовата клетва, но и като груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза.

Вчера Петър Москов каза, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още