IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НДК натрупал 3 млн. лева загуби за първите пет месеца на тази година

До края на месеца трябва да излязат резултатите от проверките на културния център

21:15 | 11.07.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Само за първите пет месеца на тази година "Народният дворец на културата – Конгресен център София" ЕАД генерира загуба от 3 млн. лева, а през последните две години тя е достигнала 9 млн. лева. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БТА, при изслушването му във временната парламентарна комисия за установяване фактите и обстоятелствата при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на Българското председателство на ЕС.

Дончев обясни, че е настоявал за конкретни мерки от ръководството, за да се оздрави дружеството, но такива не са му били предложени и не са взети.

По думите му през миналата година е изискал четири пъти да му се предостави бизнес план за подобряване работата на НДК, но бил получил само устни пояснения.

Вицепремиерът коментира, че не е сменил ръководството на НДК, въпреки отказа за съдействие с принципала в негово лице, тъй като се е опитвал да се съобрази с всички нюанси около конгресния център.

Той отбеляза положителното мнение и отзивите на културните среди за дейността на дружеството.

Томислав Дончев посочи, че НДК не е единственото дружество, което работи на загуба, но ще поеме отговорността за своите действия.

На въпрос къде са средствата, дадени от Министерски съвет на НДК за европредседателството, той отговори, че се надява те да са вложени в строителни материали и подобряване състоянието на сградния фонд.

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова също е искала актуалния инвестиционен план на дружеството, както и план за оздравяване, но не е получила документите.

След като е констатирала редица нередности, тя е дала предписания на ръководството да ги отстрани. Министър Павлова обяви, че дружеството не разполага с правила за провеждане на обществени поръчки.

Припомняме, че на 28 юни прокуратурата съобщи, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК, като справката им е изпратена на 21 февруари 2017 година.

На 26 юни 2017 г., понеделник вицепремиерът Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Във вторник премиерът Бойко Борисов го върна на поста.

В момента тече разследване на прокуратурата, което трябва да установи как са харчени средствата, предоставяни на НДК.

Още на 28 юни БСП поискаха парламентарна комисия да провери случващото се в НДК, където се прави ремонт, защото сградата ще е мястото, където ще заседават гостите на страната ни по време на европредседателството на България през 2018 година.

До края на месеца трябва да излязат резултатите от проверките на НДК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Със или без съгласието на правителството Дебелян Пеевски продължава да източва каквото може от обществените средства на българите. Верно ли Боршош бил точно негов човек? Сигур и точно затова е назначен в НДК и като гледам много добре си е изпълнил указанията на дебелия.Предното ми мнение, в което пиша същите неща беше изтрито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
be_google
преди 6 години
БРАВО Боршош ли си Борчов ли си!!! Страхотно добро управление на НДК....щото можеше и на 500 млн загуба да е...а са само 3 нищо и никви мильони. БРАВО, какви меринджей ражда нашата ДЕСНИЦА! БРАУУУУУУУУУУУУУС!Сополофф къде си да потвърдиш моето браво? :))))))))) :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още