IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов скандал заради пръстовия отпечатък в болниците

Бившият здравен министър даде НЗОК на прокурор заради 20 млн. лв. Парите са за регистрирани хоспитализации, посочиха от фонда

11:56 | 17.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

25 хил. пациенти не са могли да се отчетат с пръстов отпечатък при постъпване в болница в края на миналата година по обективни причини. Това каза пред bTV подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Димитър Петров по повод обвиненията на бившия здравен министър Петър Москов, че от Касата са откраднати над 20 млн. лева без отчитане на пръстовия идентификатор.

В последните седмици НЗОК и бившият здравен министър са в открит конфликт за това кой какви милиони е откраднал, спестил или са изчезнали. Преди три дни по bTV Москов заяви, че за последните два месеца на миналата година Здравната каса е платила 20,8 млн. лв. на болници без системата за пръстовите отпечатъци да потвърждава, че насреща има реално извършени дейности. Впоследствие той подаде и сигнал до прокуратурата срещу Здравната каса.

“В този период, за който говори Москов – ноември – декември 2016 г., министър беше той. Освен това почти целият надзорен съвет на Касата беше съставен от негови съветници, заместник-министри, т.е. имам чувството, че той иска да даде на прокуратурата собствените си заместници и съветници коментира Петров. 

Той поясни, че най-вероятно Москов има предвид, че за посочения период 25 хил. пациенти, които са били хоспитализирани, не са могли да се отчетат с пръстовия идентификатор.

По думите му това става по най-различни причини – защото не може да се вземе отпечатък от определени хора, заради комуникационни проблеми с интернет, блокиране на системата на Касата – тя блокираше поне два пъти седмично в пикови моменти. Или пък самият пациент не иска да даде отпечатък, обясни Петров.

Тези хоспитализации са регистрирани, но по другата система – със сканиране на лични карти. По изрична инструкция всеки от тях е проверяван от районните каси. Няма по-проверявани пациенти от тези 25 хил., те не са фалшиви, каза Петров.

Според Петров атаките на Москов срещу Касата не са случайни, а се използват в предизборната кампания и най-вероятно ги прави за рейтинг. НЗОК не е за политическа употреба, добави той. Москов „връзва едни числа, които са абсолютни лъжи. Той не го повтаря за първи, втори или трети път. В съсловието той е известен като Пинокио“, добави гостът.

Вчера НЗОК излезе с официално становище, в което заяви, че не е ясно за какви 20 милиона лева говори Москов, както и че това е "изключително тежка клевета от страна на бившия министър, който допреди два месеца се месеше ежедневно в работата на НЗОК".

От Касата уточниха, че плащанията за последните два месеца на миналата година са извършени през януари, когато кабинетът беше в оставка, а министър беше самият Петър Москов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още