IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова наредба ще определя условията за отглеждане на канабис за храна и фураж

Конопът трябва да е с нисък процент психоактивно вещество

16:33 | 25.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проект на нова наредба описва условията, при които канабис без упойващи качества може да бъде отглеждан за храна, фураж, влакно и семена за посев. Проектът на земеделското министерство е публикуван за обществена консултация. В него се подчертава, че психоактивното вещество в конопа (тетрахидроканабинол) трябва да е под 0,2 тегловни процента – в листата, цветните и плодните връхчета. 

Наредбата урежда условията и реда за издаване на разрешение за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис), търговията и контрола.

Физическите и юридически лица, които отглеждат канабис, трябва да са регистрирани земеделски стопани и да притежават разрешение за производство на посевен материал от растения от рода на конопа. Документите се одобряват от агроминистерството. Заявленията ще се разглеждат от комисия.

Стопаните ще отчитат пред агроминистерството извършената сеитба по сортове, вида и количеството продукция, складовете за съхранение, продадените количества на търговец или преработвател.

Канабисът ще се предлага с цел преработка до влакно, фураж, храна или посевен материал.

Контрол ще извършват областните дирекции „Земеделие”, Изпълнителната агенция по сортоизпитване и Българската агенция по безопасност на храните извършват контрол (БАБХ).

В проекта се предвижда отмяна на досега действаща наредба за отглеждането на канабис от 2001 г.

Обществената консултация по проекта продължава до 21 май 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още