IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се поскъпване на еднодневните винетки за камионите

АПИ подготвя иск за пропуснати ползи заради блокираната процедура за тол системата

16:55 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Обмисля се поскъпване на еднодневните винетки за тежкотоварните коли от 2018 г., като повече яснота за увеличението ще има през септември. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти, предаде БТА.

Нанков припомни, че еднодневните винетки се ползват най-много от транзитно преминаващия тежкотоварен трафик. Той отново напомни за недофинансирането в пътния сектор, който разчита на приходи от бъдещата тол система.

Същевременно от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) подготвят граждански иск за пропуснати ползи от постоянното обжалване на процедурата за тол системата. В момента загубите сe изчисляват на около 1,1 млн. лева на ден. Разчетите са ориентировъчни и са базирани на очакваните приходи от тол таксата през първата година, които ще са малко над 1 млрд. лева.

Обмисля се и възможност след въвеждането на тол таксата цените на електронните винетки за леките коли да бъдат намалени с икономисаните средства от разходи по съхраняване, отпечатване, брак и разпространение.

Нанков участва в конференция "Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014-2020. Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор".

На същия форум министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи пред журналисти, че с министъра на икономиката е обсъдена възможността в индустриалната зона "Божурище" да започне изграждането на интермодален терминал.

В зоната се предвижда да бъдат генерирани над 30 хил. работни места и е логично да се търси и разширение на метрото, като сред вариантите е и под формата на лека градска железница, каза министърът.

По проекта в началото ще се ползват пари по линия на "Техническа помощ" за предпроектното проучване. За строителството не е задължително да се търсят средства през оперативна програма, вариантите са това да стане на концесия или с други финансови инструменти. Подобен подход може да се използва и за индустриалната зона във Видин, както и на други места в страната, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още